Linkovi

Sjedinjene Države sigurnije nego ikada prije


Šest godina nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, četvorica najviših zvaničnika sigurnosti iz Bushove administracije su članovima Kongresa rekli da je zemlja sada sigurnija. Ali dok se u javnosti objavljuje još jedna video izjava lidera al-Qaide, Osame bin Ladena, visoki američki sigurnosni zvaničnici priznaju da i dalje postoji opasnost od napada. Za Glas Amerike izvjestio Jim Fry.

Kvartet zvaničnika sigurnosti je članovima Kongresa rekao da nije sreća ta koja je spriječila novi napad na Sjedinjene Države nakon 11 septembra 2001. godine.

Direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, John Scott Redd.

"Vjerujem da su danas, šest godina nakon 11 septembra, Sjedinjene Države bolje pripremljene da se bore protiv terorizma nego ikada u svojoj istoriji."

Članovi senatskog Komiteta za unutarnju sigurnostsu, medjutim, izrazili zabrinutost u povodu posljednje video poruke Osame bin Ladena. Predsjednik Komiteta Joseph Liberman.

"Sama za sebe ova izjava može zvučati kao izjava naduvene, ali u biti bezopasne osobe. Ali, činjenica je da je Osama bin Laden masovni ubica koji na svojim rukama ima krv desetina hiljada ljudi."

Američki zvaničnici nisu bin Ladenovu video poruku ocjenili kao signal sljedbenicima. Oni kažu da nije dokazana nikakva veza izmedju takvih izjava i terorističkih dogadjaja.

Medjutim, vjeruje se da al-Qaida prikuplja snagu u udaljenim, zakonu nedostupnim regionima Pakistana. To je odmah sa druge strane afganistanske granice, gdje američke i plemenske snage već šest godina pokušavaju da zarobe bin Ladena. Direktor Nacionalnih obavještajnih agencija Michael McConnell.

"Oni su u područjima koja su teško dostupna. Rekao bih da imaju značajne sposobnosti, ali nisu jaki kao 2001. godine."

Prošle sedmice izvršena hapšenja osumnjičenih terorista u Njemačkoj, koji su kako se navodi planirali napade na američke interese, se smatraju pobjedom američkih obavještajaca. McConnell kaže da su Sjedinjene Države bile u stanju da vide povezanost terorista zahvaljujući elektronskom prisluškivanju dozvoljenim novim zakonom.

"Postoji povezanost sa al-Qaidom, specijalno sa dijelom poznatim kao Islamska jihadska zajednica, koja je pripojena al-Qaidi - jer smo to mogli razumjeti, mogli smo i pomoći našim partnerima."

Medjutim, to što su lani britanski zvaničnici otkrili zavjeru dizanja u zrak aviona, zatim hapšenja troje ljudi u junu optuženih da su planirali dići u zrak skladišta goriva na aerodromu John Kennedy u New Yorku, služi kao upozorenje, kaže ministar za unutarnju sigurnost, Michael Chertoff.

"Neprijatelj ne miruje. I ako mi budemo mirovali, ili još gore, ukoliko se budemo povukli daćemo im prednost koju ne bi smjeli imati."

Članovi senatskog komiteta za unutarnju sigurnost su upozorili na oprez i zatražili od američkih obavještajnih agencija i drugih zaduženih za sprovodjenje zakona da nastave budnost i kod kuće i u inostranstvu kako se više nikada ne bi ponovio 11 septembar 2001. godine.

XS
SM
MD
LG