Linkovi

U utrci za Bijelu kuću John Edwards traži podršku radnika


Čovjek koji je 2004. bio nominiran za podpredsjednika od strane demokrata, sada je u natjecanju za predsjedničku nominaciju. John Edwards iz Sjeverne Karoline, sin mlinskog radnika, uspješan odvjetnik, i bivši američki senator, sada se sučeljava s teškom utrkom na svom putu ka Bijeloj Kući. U našem serijalu o predsjedničkim kandidatima predstavljamo Johna Edwardsa:

U julu je demokratski predsjednički kandidat John Edwards obilazio neka od najsiromašnijih područja u Americi. Tako je obilazeći Cleveland u saveznoj državi Ohio, kazao kako 37 milijuna Amerikanaca živi u siromaštvu. Na skupu u Kentucky-ju je izjavio:

”Uz svo naše bogatstvo i prosperitet takvo što je posve pogrešno, moralno pogrešno.“

Gospodin Edwards, fokusirajući svoju kampanju na siromaštvo, univerzalnu zdravstvenu njegu, i utjecaj posebnih interesa bgatih na politiku - pokušava pridobiti progresivce u demokratskoj stranci.

Larry Sabato, direktor centra za politiku Unvirziteta Virdžinije, kaže da liberali nastoje kontrolirati proces nominacije unutar stranke:

”Edwards sada nastoji dobiti nominaciju unutar stranke, a o općim izborima će brinuti kasnije.U odnosu na svoju kampanju 2004., sada je otišao još više ulijevo, jer mora. Njegovo izborno tijelo su radnici.“

Edwards nastoji pridobiti sindikate već skoro godinu dana, donoseći svoju poruku u sindikalne hale i na prosvjede. U aprilu je postao prvi demokratski kandidat koji je proveo cijeli dan s članom sindikata - bila je to medicinska sestra Elaine Ellis.

Moj je djed bio u staračkom domu, i ja sam se brinuo za njega, kaže Edwards.

Predsjednik sindikata Andy Stern je zatražio od svakog kandidatada da provede dan s nekim od članova Medjunarodnog sindikata uslužnih radnika.

Andy Stern, predsjednik Sindikata: On je to i prihvatio, puno se zalaže za ljude u krizi u Americi, i mi mu se za to divimo.

Edwards često govorio i o svom skromnom djetinjstvu u jednom malom gradu u Sjevernoj Karolini. Otac mu je bio mlinski radnik, a on je postao uspješni odvjetnik odnoseći pobjedu u tužbama protiv velikih korporacija; taj ga je uspjeh odveo u američki Senat 1998. Potom je postao podpredsjednički kandidat predsjedničkog kandidata Johna Kerryja; nisu medjutim uspjeli. Potom je Edwards započeo raditi na vlastitoj kampanji.

Politički stručnjak John Fortier kaže:

”Medjutim, u ispitivanju javnog mnijenja na nacionalnom nivou, nije pokazao veliku snagu. Ne podržavaju ga kao Obamu ili senatoricu Clinton. Dobrano zaostaje, to pokazuju i ankete.“

Gospodin Edwards je tako trenutno treći medju demokratama, prateći u stopu Hillary Clinton, i senatora Baraka Obamu.

John Edwards, predsjednički kandidat: Nisam ja favorit. Ali sam borac. Ja uživam u borbi, gotovo da je postala simbolom moga života od najranijeg djetinjstva.

Edwards se oslanja i na svoju suprugu Elizabeth s kojom je u braku 30 godina.Ona se smatra dobrim političkim taktičarem, i vjerni mu pratilac u javnosti, i u kampanji, usprkos tome što je bolesna od raka.

Edwards provodi dosta vremena u Iowi, saveznoj državi u kojoj se održavaju prva politička natjecanja za delegate, pred izbore; tu je Edwards dobro prošao 2004-te. U početku je i za ove izbore visoko kotirao u Iowi, no, sada je vrlo tijesna utrka izmedju tri demokratska kandidata. Analitičar Sabato kaže da Edwards mora odnijeti pobjedu u Iowi, ako želi dalje

”Čak ni dobro drugo mjesto se neće računati. Ako ne bude prvi medju demokratama u Oiwi - ispada iz utrke.“

Posljednjih mjeseci, oni koji prate kampanju kažu da je poruka Edwardsa sindikatima bila prepuna ljutnje.

John Edwards, predsjednički kandidat:
Želite li znati zašto nemamo univerzalnu zdravstvenu njegu u zemlji? Zbog proizvodjača lijekova, zbog osiguravajućih kompanija, i njhovog lobiranja.

Andy Stern, predsjednik Sindikata: On govori glasno o onom u što vjeruje. Možda ponekad zvuči ljutito, gorko, ali ne laže.

Andy Stern, predsjednik Sindikata: Mislim da niko ne može posumnjati u vjerodostojnost, istinitost Johna Edwardsa, kaže lider sindikata.

Hoće li siromašni u žarištu njegove kampanje biti dovoljni za uspjeh - će se najbolje vidjeti na prvim stranačkim glasanjima početkom naredne godine.

XS
SM
MD
LG