Linkovi

Hillary Clinton odlučna na putu za Bijelu kuću


Američka senatorica Hillary Clinton i dalje vodi medju potencijalnim kandidatima demokratske stranke za Bijelu Kuću. Naglašavajući svoju radnu historiju, i iskustvo, gospodja Clinton, bivša prva dama, bi mogla postati prva žena izabrana u Bijelu Kuću. Profil gospodje Clinton pripremila novinarka Glasa Amerike Deborah Tate.

Hillary Clinton ne treba posebno predstavljati. Bivša prva dama, dva puta izabrana senatorica za saveznu državu New York. Ona je odlučna u namjeri da bude izabrana u Bijelu Kuću.

Senatorica Hillary Clinton: U utrci sam i pobijediću!

Clintonova je bila aktivna prva dama u toku dva predsjednička mandata njenog muža Bila Clintona. Larry Sabato, koji vodi Centar za Politiku Univerziteta Virdžinije, kaže da joj je to dodatni plus:

Larry Sabato, politički analitičar: Praktički - ona je tada bila ko-predsjednik, i svako to zna. Ona se u tom smislu kandidira za Bijelu Kuću po treći put. Kao jak član demokratske stranke, etablirani kandidat, klintonovski kandidat - ona je očigledno favorit u ovoj utrci.

Usprkos takvom statusu, neki, a medju njima i članovi demokratske stranke, u pitanje dovode njene šanse da pobijedi ako i bude demokratski kandidat. Tradicija pokazuje da senatori rijetko ulaze u Bijelu Kuću, a Clintonovu prati i imidž polarizirane osobe. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su negativna mišljenja o njoj vrlo jaka, i ona proističu velikim dijelom iz njenih godina provedenih u Bijeloj Kući; ona je tada vodila i specijalnu grupu čiji je zadatak bio reformiranje sistema zdravstvenog osiguranja:

Senatorica Hillary Clinton: Nešto nije u redu s našim zdravstvenim sistemom i to se mora popraviti.

Medjutim, njen plan nije zadobio kongresnu podršku, uz kritike da je bio isuviše kompliciran i birokratski. Clintonova je došla pod vatru kritika i zbog njene uloge u kontroverzi oko jedne zemljišne transakcije nazvane Whitewater.

U okviru tog skandala je postala prva Prva dama koja je dobila sudski poziv da svjedoči pred Velikom Saveznom Porotom. Kasnije je došao skandal zbog predsjednikove ljubavne veze sa stažistkinjom Monicom Lewinsky, njegovo odgovaranje za to pred Kongresom, te kritike i istodobne simpatije prema Hillary što je u tome stajala iza svog muža. Sve te kontroverze bi mogle utjecati na njenu kampanju za Bijelu Kuću, kaže analitičar Sabato.

Larry Sabato, politički analitičar: Faktor skandala je važan. Puno ljudi ne želi ni da se sjeća, ni da ponovno prolazi kroz te skandale. Isto tako ne žele ni nove.

No njene ponešto mučne godine u Bijeloj Kući, u velikom su kontrastu s njenim godinama provedenim u Senatu, obilježenim njenim centrističkim, konsistentnim glasanjem. Njen glas za autoriziranje vojne intervencije u Iraku je razljutio liberalnu bazu demokratske stranke, no, ona kaže da preuzima odgovornost za takvu odluku:

Senatorica Hillary Clinton: Ja sam odgovorna za tu svoju odluku. Na žalost, sat se ne može vratiti unatrag. Kamo sreće da može.

Politički stručnjaci kažu da bi iskustvo Hillaru Clinton stečeno članstvom u senatskom odboru za vojna pitanja, kao i njena spremnost da se ne-stranački odnosi prema pitanjima zaštite nacionalne sigurnosti - mogli pomoći njenoj kandidaturi.

John Fortier, politički institut American Enterprise: Naglašavajući svoje iskustvo, ona se doima osobom koja je osjećajna, ali istodobno pragmatična, koja ide zlatnom sredinom, koja bi se mogla snaći na vlasti. Jedino, što je u medjuvremenu pitanje rata postalo orudjem podjele, i nju povuklo malo više ulijevo, nego što bi možda i ona sama to željela.

I gospodin Fortier i drugi analitičari kažu da Clintonova vodi sofisticiranu kampanju. Ona ne samo da pokušava dobiti nominaciju stranke apelirajući na njenu liberalnu bazu - nego istovremeno vodi takvu kampanju da unaprijed odbija potencijalne napade republikanaca, pazeći da ne skrene previše ulijevo. Primjer takve strategije se mogao vidjeti tijekom nedavne debate u Chicago-u.

Senatorica Hillary Clinton: Želim da pobijede demokrate, želim ujedinjenu demokratsku stranku koja će biti balans republikancima. Ja se već 15 godina suprotstavljam desničarskoj mašineriji i iz te borbe sam izašla jača. Dakle, ako želite pobjednika koja zna kako protiv desničara - onda sam ja vaš kandidat!

Zbilja, izraz samouvjerenosti od bivše prve dame, izabrane u Senat, koja želi ući u povijest postajući prva žena koja kao predsjednik ulazi u Bijelu Kuću.

XS
SM
MD
LG