Linkovi

Lajčak i Rehn - Bez reforme policije nema napretka prema EU


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i komesar EU za proširenje Olli Rehn danas su na bilateralnom sastanku održanom u Briselu izrazili razočarenje činjenicom da Bosna i Hercegovina još uvijek nije ispunila sve uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom.

Evropska unija očekuje da lideri u Bosni i Hercegovini izvrše obaveze koje su preuzeli., kaže se u saopćenju iz Ureda OHR-a nakon susreta u Briselu.

Bez sporazuma o reformi polcije u skladu sa tri principa EU, Evropska unija neće moći pristupiti zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Bosnom i Hercegovinom.

Olli Rehn je ponovio da daje punu podršku prijedlogu reforme policije koji je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU predstavio liderima političkih stranaka krajem avgusta, naglašavajući da je taj prijedlog u potpunosti u skladu sa tri principa EU koje je postavila Komisija.

Rehn snažno podstiče sve političke stranke da bez odlaganja nastave konstruktivno sarađivati sa visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU na osnovu njegovog prijedloga i postignu sveobuhvatan dogovor.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izrazio je oprezan optimizam u svjetlu činjenice da su stranački lideri dali detaljne komentare o njegovom nedavno prezentiranom prijedlogu za reformu policije i složili se da će nastaviti sa pregovorima u cilju postizanja dogovora do kraja septembra.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je upozorio da “ukoliko stranački lideri ne pokažu više odgovornosti prema BiH i jasnu spremnost za kompromis po pitanju reforme policije, bit će nemoguće postići sporazum prije vremena kada je Komisija dužna podnijeti izvještaj”. Kao rezultat toga, Bosna i Hercegovina bi mogla ostati daleko iza svojih susjeda u procesu integracije u EU.

"Evropska unija pažljivo prati pregovore u oblasti reforme policije i njihov rezultat će biti jasan pokazatelj političke zrelosti lidera ove zemlje i njihove spremnosti da vode Bosnu i Hercegovinu prema Evropskoj uniji”, rekao je Lajčak.

XS
SM
MD
LG