Linkovi

Učestale analize američkih napora u Iraku


Osam mjeseci nakon što je predsjednik George Bush najavio pojačavanje američkih borbenih snaga u Iraku, zapovjednik tih snaga general David Petraeus i američki ambasador u Iraku Ryan Crocker govoriće u Kongresu o odrazu povećanja američkih snaga na poboljšanje stanja u Iraku.

General Petraeus i amabasador Crocker danas će se pojaviti pred članovima odbora za oružane snage i odbora za spoljne poslove, dva ključna odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Iz različitih izvora navodi se da će njih dvojica izvijestiti da je povećanje broja američkih vojnika pomoglo poboljšanju sigurnosti i da će zatražiti od skeptičnih kongresmena da se suprostave zahtjevima o velikom smanjenju američkih trupa u Iraku. Očekuje se, takođe, da će general Petraeus i ambasador Crocker izraziti nezadovoljstvo slabim napretkom koji ostvaruje iračka vlada u procesu nacionalnog pomirenja.

Sutra će ta dvojica američki zvaničnika govoriti pred članovima nadležnog odbora američkog Senata.

Predsjednik George Bush o dosadašnjim rezultatima plana povećanja američkih vojnika u Iraku i daljim smjernicima politike Sjedinjenih država u toj zemlji govoriće u obraćanju naciji do kraja tjedna.
XS
SM
MD
LG