Linkovi

Sa sudjenja Rasimu Deliću


Tim medjunarodnih istražitelja trenutno je u Bosni i Hercegovini radi saslušanja u slučaju Rasima Delića optuženog za zločine protiv čovječnosti.

Haški tribunal je Rasima Delića optužio da je odgovoran za ubistva, okrutan tretman i silovanja zarobljnih srpskih i hrvatskih vojnika i civila tokom rata devedesetih godina.

Istražitelji tribunala su danas salušali svjedočenje Ali Ahmeda Ali Hamad-a iz Bahreina koji se tokom rata borio na Bosanskoj strani. On je u svjedočenju rekao da su zapovjednici Armije BiH, kojom je komandovao Delić, bili obavješteni o postojanju jedinice stranih boraca koji su bili počitinitelji nekih od najgorih zločina protiv ne-Muslimana.

Ali Hamad je takodjer rekao da ga je Al-Qaida obučavala dvije godine u Pakistanu, prije nego su ga poslali da se bori u Bosni i Hercegovini tokom rata. On trenutno izdržava zatvorsku kaznu od 12 godina zbog postavljanja bombe u automobil 1998 godine u Mostaru. Ovo su inače prvi sudski procesi koje vode haški istražitelji izvan sjedišta tribunala u Hagu.

XS
SM
MD
LG