Linkovi

Lajčak traži pomoć Evrope za neophodne reforme policije u BiH


U sjedištu evropskih institucija je danas najavljeno- prvog radnog dana naredne sedmice očekuju posjetu visokog/specijalnog predstavnika, Miroslava Lajčaka, sa kojim će ključni evropski zvaničnici razgovarati o posljednjem pokušaju da se provedu neophodne reforme bh policije.

Tako je za ponedjeljak planiran susret sa evropskim komesarom za proširenje, Olli Rehnom, kao i sa visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom, zvaničnicima koji su do sada više puta upozoravali poitičke lidere u BiH da bez političkog konsenzusa o reformi policije nije realno razmišljati o bilo kakvom napretku u procesu integracije sa Evropskom unijom.

Sadašnje stanje, upozorava se u Briselu pred sastanak sa isokim/specijalnim predstavnikom, vodi zemlju u izolaciju i gasi joj perspektive integrisanja u zajednički evropski prostor.

Ukazuje se da iz BiH do Brisela ne dopiru jasne poruke o tome šta zaista žele tamšnji politički lideri, jer njihovi konkretni potezi se razlikuju od više puta iskazane želje za što skorijem suštinskom približavanju evropskim institucijama.

U svakom slučaju, očekuje se da će g. Lajčak iz Brisela nazad u Sarajevo ponijeti vrlo ozbiljna upozorenja najviših evropskih zvaničnika, a za sebe još jednu potvrdu pune evropske podrške u nastojanju da BiH, očito, i protiv volje njenih političkih lidera, približi evropskoj matici.

XS
SM
MD
LG