Linkovi

Osnažiti zajednički evropski stav o Kosovu


Neformalni susret evropskih ministara, koji počinje danas u Portugalu, sutra će na dnevnom redu imati Kosovo- tim povodom se očekuje i dolazak evropskog predstavnika u Trojki, ambasadora Wolfganga Ischingera, sa kojim će ministri analizirati dosadašnji učinak Unije na rješavanju ovog, kako se često naglašava, ključnog problema balkanske ali i evropske bezbjednosti i budućnosti.

Kako se evropski ministri spoljnih poslova danas do kasne večeri još okupljaju u Vijanu d Kastelo u Portugalu, tako je, iz praktičnih razloga, odlučeno da se razgovor o Kosovu odloži za subotu, drugi dan neformalnog ministarskog susreta.

Kada je riječ o održivom kosovskom rješenju, Evropljani misle, prije svega, kako da odole ozbiljnom izazovu jedinstvu članica Unije, kakav sa sobom nosi ovo pitanje- zato je i u saopštenju koje je, nakon jučerašnjeg sastanka visokog predstavnika EU, Javiera Solane i evropskog predstavnika u Trojki, ambasadora Wolfganga Ischingera, izdato u Briselu, posebno podvučeno- Kosovo je pitanje od ključne važnosti za stabilnost Balkana ali i Evrope.

Iz istih razloga, zvanični Brisel bi želio da uspije aktuelni proces pregovora, te da se odgovor na pitanje kako doći do održivog rješenja kosovske budućnosti i dalje traži u medjunarodnim okvirima.

U medjuvremenu, Evropljani koriste svaku priliku da pozovu dvije strane na konstruktivan pristup procesu, uzdržavanje od jednostranih poteza, a ostatak medjunarodne zajednice, misleći prvenstveno na Rusiju, na "odgovoran multilateralizam".

Da se pod kosovskom temom misli, prije svega, na evropsko jedinstvo, potvrdjuju i izjave ministara Francuske, Velike Britanije i Švedske - tako ministar Bernar Kushner kaže da je pričati o podjeli "vrlo pogrešan stav", Dejvid Miliband ukazuje da medju ministrima nema želje za podjelom, a Karl Bilt kaže kako je podjela Kosova "loša stvar".

U svakom slučaju, u razmjeni mišljenja o Kosovu sa ministrima će učestovati i ambasador Ischinger koji će im prenijeti izvještaj sa sastanaka održanih u Beču, posjeta Beogradu i Prištini, a sve u namjeri da se osnaži zajednički, evropski stav o ovom za Evropljane krajnje ozbiljnom pitanju.

XS
SM
MD
LG