Linkovi

Optuženi teroristi u Danskoj su iz Afganistana, Pakistana, Somalije i Turske


Jučer su danski zvaničnici saopštili su da su osujetili teroristički napad planiran da bude izveden u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske. Uhapšeno je osam osoba za koje se sumnja da su povezani sa jednim visokim članom al-Qaide ali i da su plnirali bombaški napad.

Čelnik danske obavještajne agencije je rekao da su optuženi starosne dobi od 19 - 29 godina, i da su iz Afganistana, Pakistana, Somalije i Turske. On kaže da šestorica takodjer imaju dansko državljanstvo. Sudac je naredio da se dvojica optuženih drže u pritvoru 27 dana dok vlasti nastavljaju njihovu istragu. Nije jasno šta će sud odlučiti za preostalu šestoricu.

U aprilu je danski sud osudio danskog državljanina rodjenog u Maroku na tri po godine zatvora zbog promoviranja terorizma. On je bio prva osoba osudjena po novom anti-terorističkom zakonu kojeg je Danska usvojila nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11-tog septembra 2001. godine.

U medjuvremenu je u Danskoj počelo sudjenje četvorici optuženih da su pravili bombe i planirali terorističke napade. Oni su prije godinu dana uhapšeni u Danskoj pod optužbama da su kupovali kemikalije i laboratorijsku opremu za pravljenje eksploziva.

XS
SM
MD
LG