Linkovi

Iračka vlada nije ostvarila očekivane ciljeve


Neovisna američka agencija je ocjenila da iračka vlada nije ostvarila političke i sigurnosne ciljeve koje postavio Kongres Sjedinjenih Država. U izvještaju, čiji su dijelovi procurili u javnost prošle sedmice, ocjenjeno je da je iračka vlada djelimično postigla samo dva od 18 postavljenih mjerila za uspjeh u Iraku, ali je to u jučer objavljenom izvještaju Vladinog ureda za financijsku kontrolu povećano na četiri.

Vladin ured je obojio sliku crnim. Šef Vladinog ureda za kontrolu, David Walker kaže da vlada u Bagdadu nije ostvarila većinu mjera koje je postavio Kongres kada se složio sa predsjednikom Bushom da u Irak pošalje dodatne vojnike. Walker je jučer svjedočio pred Senatskim komitetom za vanjske odnose.

SOT David Walker, Vladin ured za financijsku kontrolu:

”Do 30-tog augusta ove godine, iračka vlada je potpuno ostvarila tri, dijelimično četiri, i nije postigla 11 od 18 mjerila koje je uspostavio Kongres. Sve u svemu, ključni zakoni nisu donešeni, nasilje je i dalje veliko, i nije jasno da li će iračka vlada potrošiti 10 milijardi dolara za rekonstrukciju za što su namjenjene.

Walker kaže da je najmanje napretka ostvareno na političkom planu.

Uprkos tako lošim ocjenama, glasnogovornik Bijele kuće, Tony Snow je insistirao da podaci ukazuju na drugačije stanje:

SOT Tony Snow, glasnogovornik Bijele kuće:

”Čujte, nije tajna da mnogi zadati ciljevi nisu postignuti. Ono što je značajno jeste da ima napretka u njihovom postizanju.

Naglašavajući to, savjetnik za iračku nacionalnu sigurnosti je saopćio novu nacionalnu strategiju pomirenja. Mouwaffak al-Rubaei kaže da će strategija nazvana “Irak prije svega“ unaprijediti sigurnost i promovirati ekonomski prosperitet.

SOT Mouwaffak al-Rubaei, savjetnik za iračku nacionalnu sigurnost:

”Ova će strategija po prvi put pribaviti jedinstven dokument iračkoj vladi, koherentna uputstva na najvišem nivou za sve dijelove vlade u njenim naporima da uspostavi sigurnost, promovira prosperitet i oslonac na vlastite snage.“

Medjutim, kongresmen Demokratske partije, Michael Arcuri je optužio Bagdad za gubljenje vremena i američkih sredstava ne koristeći prednosti posljednjeg povećanja broja američkih vojnika.

SOT Michael Arcuri, kongresmen iz New Yorka:

”Cilj slanja dodatnih vojnika je bio da se iračkoj vladi da dodatno vrijeme, da ojačaju, da suradjuju i da objedine snage. To se nije desilo. Oni su protraćili vrijeme koje smo im dali. Oni su protraćili vrijeme za koje su se naši vojnici borili da bi im ga omogućili.“

Bijela kuća je obećala da će položiti detaljan račun o situaciji u Iraku, nakon što zapovjednik američkih snaga u Iraku, general David Petraeus izda svoj izvještaj 15-tog septembra.

XS
SM
MD
LG