Linkovi

Australijski vojnici ostaju u Iraku


Američki predsjednik i njegov saveznik, premijer Australije, John Howard potvrdili su – na sastanku koji je održan na marginama samita APEC-a u Sidneju, svoju privrženost stabilizaciji Iraka. Predsjednik Bush je tom prilikom zahvalio Howardu zbog obećanja da će australijski vojnici ostati u Iraku, jer je – kako je kazao – ostalo još mnogo posla u nastojanjima da se u Iraku dođe do pomirenja.

Predsjednik Bush i premijer Howard su pred novinarima još jednom potvrdili jedinstvenu politiku prema Iraku. Američk lider kaže da je ubijeđen da je u Iraku ostvaren istinski napredak u obuzdavanju nasilja i da se u to uvjerio u ponedjeljak kad je obišao pokrajinu Anbar, u kojoj se se lokalni sunitski lideri ujedinili protiv Al Kaide.

"Pokrajinu koju sam obišao nisu osvojili ekstremisti. Mjesto koje sam obišao dramatično se i suštinski promijenilo jer su lokalni žitelji vidjeli za šta se Al Qaida zalaže i zaključili da im ne odgovaraju ubijanja i destrukcija, da ne žele da budu dovođeni u vezu sa onima koji ubijaju nevine da bi ostvarili svoje ciljeve."

Predsjednikov komentar uslijedio je nakon što je Kongresna istražna agencija u svom izvještaju Senatu objavila da iračka vlada nije ispunila 11 od 18 predviđenih odbrambenih, političkih i ekonomskih standarda koje su pred nju postavile Sjedinjene Države. Posebno su naglašeni neuspjesi u obuzdavanju sektaškog nasilja.

Predsjednik Bush je rekao da će sačekati formalne preporuke komande na terenu prije nego odluči o daljem vojnom prisustvu u Iraku, ali naglašava da je toj zemlji i dalje neophodna intenzivna međunarodna pomoć.

"Imamo još mnogo posla. Proces pomirenja je u toku i važno je, po mom mišljenju, za bezbjednost i Amerike i Australije da ostanemo i pomognemo Iračanima."

Premijer Howard apsolutno dijeli mišljenje američkog predsjednika. On je rekao da se australijski vojnici u Iraku, njih oko hiljadu i po – neće povlačiti.

"Razlog zbog koga su raspoređeni na zajedničke zadatke sa koalicionim snagama ostaje dok ja budem na čelu vlade. Vjerujemo da je u Iraku ostvaren napredak i bez obzira na teškoće, smatramo da ovo nije trenutak da se predlaže povlačenje dijela australijskih snaga."

Mnogi žitelji Australije međutim žele da se vojnici iz Iraka vrate kućama. Lider opozicije, Kevin Rudd, sa kojim je predsjednik takođe razmijenio mišljenja na sastanku u Sidneju, pozvao je na potpuno povlačenje. Ankete uoči parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe do kraja godine, ukazuju da je politika Rudd-ovih laburista trenutno popularnija od politike aktuelne vlade.

Predsjednik Bush je sa premijerom Howard-om razgovarao uoči samita lidera država Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju. Ministri inostranih poslova 21 države koje okuplja forum već su otvorili raspravu o pitanjima slobodne trgovine, ekonomskog razvoja i globalnih klimatskih promjena.

XS
SM
MD
LG