Linkovi

Put Srbije u Evropu zavisi od suradnje sa Hagom


Danas je evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, ponovio kako je integracijski proces sa Evropskom unijom u najužoj vezi sa ispunjavanjem medjunarodnih obaveza, što kada je riječ o Balkanu, znači prije svega punu saradnju sa Hagom i predaju Sudu svih preostalih optuženika. Ovo je rekao i svome današnjem gostu, ministru vanjskih poslova Srbije, Vuku Jeremiću, od čije zemlje traži, prije nego što se zaključi Sporazum o stabilizaciji i proidruživanju, hapšenje i transfer u Hag Ratka Mladića.

Srbija je na dobrom putu da, nakon godinu duge pauze, već ovog mjesaca tehnički zaključi pregovre sa Briselom o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Medjutim, kakao je danas naglasio evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, Sporazum neće biti zaključen dok se u Hagu ne nadju preostali bjegunci, prije svih Ratko Mladić.

"Puna saradnja sa Haškim sudom, koja bi trebala da vodi do hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića i ostalih optuženika, do njihovog privodjenja pravdi, ta puna saradnja jeste neophodan uslov za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U stalnom smo kontaktu sa Haškim sudom i vrlo skoro ću ih kontaktirati za ocjenu saradnje Srbije. U medjuvremenu, nadam se da možemo tehnički da završimo pregovore, dok će njihovo zaključenje zavisiti od trenutka kada se postigne puna saradnja sa Hagom".

Današnji susret je bio prilika i da se razmijene mišljenja o kosovskom procesu, tim prije što je evropski predstavnik u Trojki, Wolfgang Ischinger jutros imao sasatanak sa evropskim komesarom - rečeno je tako da i Brisel i Beograd podržavaju rad Trojke Kontakt grupe.

Šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić insistira, uz to, da se i Beograd i Priština moraju koncentrisati na traženje kompromisa, koji će dovesti do svima prihvatljivog rješenja, a odbaciti prijetnje jednostranih koraka, poput najava o samoproglašenju kosovske nezavisnosti.

Komesar Rehn dodaje kako je uvjeren da se do rezultata može doći samo uz konstruktivan pristup Beograda i Prištine, što bi se našlo i u konačnom izvještaju Trojke 10. decembra. On naglašava da su za Brisel prihvatljiva sva, ili gotovo sva rješenja iza kojih bi podjednako stajala i srpska i albanska strana.

XS
SM
MD
LG