Linkovi

Tokom pregovora u Beču nije bilo riječi o podjeli Kosova


Pregovaračka "trojka" za Kosovo objavila je juče, nakon razgovora sa delegacijama Beograda i Prištine u Beču da proces rješavanja statusa Kosova ostaje na principima Kontakt grupe i da tokom tih razgovora nije bilo riječi o podjeli Kosova.

Predstavnik EU, Wolfgang Ischinger, rekao je na press konferenciji da su jučerašnji susreti iskorišteni da Beograd i Priština predstave svoj prijedloge za status Kosova, dodajući, medjutim, da bi direktan dijalog Beograda i Prištine trebalo da počne što prije. On je istakao da o podjeli Kosova nije bilo riječi jer je ona protivna principima Kontakt grupe.

ISCHINGER:
Danas smo ponovo od obje strane čuli privrženost procesu, što isključuje jednostrane akte koji bi ugrozili nastojanja Kontakt grupe ii koji bi u budućnosti mogli biti smatrani provokativnim.

Američki diplomata Frank Wisner je rekao da je ovo važan momenat u procesu.

WISNER :
Trojka je potpuno uključena u ovu radnu grupu, jer se radi o važnom trenutku za sve živote sviju nas. Ovo je pokušaj da se snažno angažujemo i učinimo sve što možemo da bi našli kompromis u interesu mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Ruski predstavnik u "trojci" Aleksander Botsan-Kharchenko založio se za maksimalno strpljenje u pregovaranju.

KHARCHENKO:
Idemo korak po korak. Danas smo započeli ozbiljne i detaljne razgovore. Nije bilo napretka u razgovorima, ali niko od nas danas nije očekivao veliki napredak. Mi smo na početku procesa, na početku ove faze rješavanja statusa Kosova.

Prvog dana pregovora, srbijanska delegacije je članovima trojke predočila detalje svog prijedloga. Beograd nudi, kako naglašava srbijanski ministar za Kosovo, Slobodan Samardžić, više autonomije nego što je Kosovo ikada do sada imalo

SAMARDŽIĆ:
Naš prijedlog plana statusa daje Albancima na Kosovu više prava nego što su ih imali ikada u istoriji, više nego u Ustavu SFRJ iz 1974., više od onoga što su imali u doba Miloševića i više u poredjenju sa onim što im daje sadašnji ustavni okvir koji važi na terenu. Nastojali smo da sa detaljima upoznamo trojku i da naglasimo da naša ponuda nije - uzmi ili ostavi, nije ili/ili nego nešto što ima cilj da se Albanci aktivno uključe o pregovore o statusu.

Naredni razgovori najavljeni su za kraj septembra, na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN. Prema onome što je novinarima u Beču rekao srbijanski ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić, Beograd je spreman za direktne razgovore u New Yorku. Jeremić naglašava da je važno da se sadržaj za razgovore u New Yorku pripremi kvalitetno i dodaje:

Ono što je važan zaključak sastanka je da su i trojka i Beograd i Priština iskazali apsolutnu predanost miru, što znači da nasilje, prijetnje nasiljem i izjave koje nagovještavaju nasilje apsolutno nisu prihvatljivi.

- Na početku razgovora, dakle, postoji odredjeni stepen optimizma. Da li će to voditi ka rješenju ili će neka od strana ili obje igrati na kartu odugovlačenja, sve do isteka mandata Kontakt grupe 10. decembra, ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG