Linkovi

Kosovo - U Beču samo dogovor strana da neće provokativno djelovati dok pregovori traju


Kosovski Albanci i predstavnici Srbije na pregovorima u Beču o statusu Kosova složile se da neće provokativno djelovati ili davati provokativne izjave tokom pregovora kojima posreduju specijalni izaslanici Sjedinjenih Država, EU i Rusije. Ovo je danas saopćio izaslanik EU, Wolfgang Ischinger nakon danas obavljenih razgovora.

Medjutim, premijer Kosova, Agim Ceku je za Associated Press rekao da će Albanci na Kosovu djelovati unilateralno ukoliko pregovori u decembru završe bez medjunarodnog koncenzusa o grantovanju neovisnosti Kosova.

U Beogradu je premijer Srbije, Vojislav Koštunica pozvao medjunarodnu zajednicu da odbaci bilo kakvu unilateralnu deklaraciju.

Predstavnici Trojke kažu da će se budući razgovori dvije strane nastaviti sljedećeg mjeseca na marginama zasjedanja Generalne Skupštine UN-a u New Yorku.

Tokom više razgovora, koji treba da se okončaju do 10 decembra, predstavnici Trojke su se odvojeno susreli sa predstavnicima Srbije i kosovskih Albanaca, a direktni razgovori se predvidjaju u budućnosti.

XS
SM
MD
LG