Linkovi

Talebani u Afganistanu oslobodili sve južnokorejske taoce


Talibanski otmičari u Afganistanu oslobodili su i posljednje južnokorejske taoce, okončavajući njihovo šest sedmica dugo zatočeništvo. Sedam posljednjih zatočenika su danas predati predstavnicima Crvenog križa u pokrajini Ghazni gdje su i oteti u julu.

Otmičari su jučer počeli puštati taoce, nakon što su postigli dogovor sa predstavnicima Južne Koreje o povlačenju njihovih 200 pripadnika neborbenih jedinica iz Afganistana do kraja ove godine, što je Seul već ranije planirao da učini. Južna Koreja se prma jučerašnjem dogovoru obavezala i na prekid daljeg misionarskog rada u Afganistranu.

U iso vrijeme, iz afganistanskog ministarstva odbrane danas je saopšteno da je jedan od ključnih zapovjednika talebanskih snaga, uz još pet pobunjenika, ubijen u sukobima sa medjunarodnim koalicionim snagama. Radi se o Mulla Braderu, rodjaku i bliskom suradniku talebanskog duhovnog lidera Mulla Omara. On je takodjer bio jedan od vrhovnih vojnih komandanata tokom talebanskog režima od 1996 - 2000. godine.

Navode afganistanskog ministarstva obrane američki vojni izvori u Afganistanu za sada nisu komentirali. Takodjer u Afganistanu, britanski vojnik i afganistanski prevodilac su ubijeni dok su patrolirali provincijom Kandahar, a dvojica vojnikasu povrijedjeni.

XS
SM
MD
LG