Linkovi

Progon ilegalnih imigranata i američka ekonomija


Američke agencije posljednjih dana pojačanim naporima primjenjuju postojeće imigracijske zakone protiv onih koji zapošljavaju ilegalne imigrante.

Kampanja je usljedila nakon što se u američkom Kongresu nisu mogli složiti oko imigracijskih reformi. Medjutim, kako za Glas Amerike izvještava Michael Bowman, ta vladina akcija nailazi na slabu podršku, čak i od onih koji su zagovornici oštrih mjera protiv ilegalnih imigranata.

Federalni agenti su proteklih mjeseci izveli više upada u poslovne prostorije biznismena osumnjičenih da upošljavaju radnike bez odgovarajućih dokumenata. U više država agenti su pritvorili na hiljade radnika, uglavnom iz Latinske Amerike, za koje sumnjaju da su ilegalno ušli u Sjedinjene Države. Vlasnici tvornica se sureću sa sudskim procesom i ukoliko se nadju krivim moraće platiti velike novčane kazne.

Iz Ministarstva za unutarnju sigurnost kažu da svi poslodavci moraju pažljivo utvrditi pravni status radnika koje upošljavaju, počevši od matičnog broja, kojeg ima svaki legalni stanovnik Sjedinjenih Država. U te svrhe oni mogu koristiti i podatke Ministarstva kako bi utvrdili autentičnost dokumenata.

Ministar unutarnje sigurnosti, Michael Chertoff je ovog mjeseca objavio proceduru.

”Na taj način bićete u stanju da utvrdite da osoba nije krivotvorila dokument, ili na orginal stavila drugu sliku.“

Iz Službe za Socijalnu sigurnost kažu da je prošle godine izvješteno da su ljudi čija imena ne odgovaraju njihovim matičnim brojevima, ostvarili zaradu od 500 milijardi dolara. Zvaničnici kažu da su kradja identiteta i krivotvoreni dokumenti uobičajena taktika ilegalaca kako bi dobili posao, te da poslodavci preko toga olako prelaze kako bi došli do jeftine radne snage.

Poslodavcima koji krše zakon ministar Chertof je poručio: Mi ćemo ih naći i oštro kazniti.

Poslodavci se žale da su prisiljeni raditi poslove agenata i da će federalni propisi dovesti do manjka radnika u ključnim ekonomskim sktorima u zemlji. Već je izvješteno o voću i povrću koje trune na poljima jer nema ko da ih bere.

Kao rezultat, neki farmeri razmišljaju o prodaji zemlje i iseljavanju iz Amerike, kaže Austin Perez iz Federlnog biroa američkih farmi.

”Doći će do brojnijeg izmještanja agrikulturnih poslova. Sve više hrane će se proizvoditi u inostranim zemljama. Doći će do porasta cijena hrane u nekim mjestima, i ne mislim da je to ono što amerikanci žele.“

Pojačanu primjenu imigracijskih zakona nisu čak pozdravili ni oni koji se zalažu za restrikciju useljenja. Mnogi smatraju da je takva akcija zakasnila i kritikuju predsjednika Busha koji milionima ilegalnih imigranata daje šansu da ostanu i legalizuju status umjesto da protjera sve bez legalnih dokumenata.

John Keeley je iz Centra za proučavanje imigracija u Washingtonu.

”Simbolizam se ne može dalje. Mi trebamo stvarne rezultate, i stalnu primjenu imigracijskih zakona. Bushova administracija se primiče kraju. Oni su kasno počeli primjenu zakona da bi od toga bilo koristi. Amerikanci su već godinama željeli da se oko ilegalne imigracije uradi nešto značajnije, dosljedno i nepomirljivo.“

Zagovornici prava imigranata se plaše da bi pojačana primjena zakona mogla podstaći rasnu i etničku diskriminaciju, i da bi neki poslodavci mogli odpustiti sve radnike iz Latinske Amerike, i druge koji pripadaju etničkim manjinama.

Ključni je problem u tome što je to izolovan napor federalnih agencija, kaže Eleanora Pelta iz Udruženja američkih advokata za imigracijska pitanja.

”Problem je u tome da takav pristup ne riješava korjene problema kojeg danas imamo u Sjedinjenim Državama. Vi možete uvesti oštar režim primjene zakona, ali to ne garantuje smanjivanje pritiska na granici. To neće Sjedinjene Države učiniti manje privlačnim za one koji ovamo žele doći u potrazi za boljim životom i da doprinose ekonomiji naše zemlje i našeg društva.“

Zvaničnici Bushove administracije priznaju da su tekući napori na pojačanoj primjeni imigracijskih zakona daleko od idelanog, ali da im jdino ostaje da postojeće zakone primjene što bolje mogu, dok čekaju na Kongres da usvoji imigracijsku reformu.

XS
SM
MD
LG