Linkovi

Fatmir Sejdiu - Priština nema drugi stav!


Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu je danas izrazio sumnju da bi razgovori sa Srbijom, kojima posreduje međunarodna zajednica, mogli dovesti do sporazuma o budućnosti pokrajine, dok se dvije strane i dalje uveliko razilaze u svojim stavovima.

Samo nekoliko sati prije nego je predstavnike kosovskih Albanaca odveo u Beč na novi krug pregovora, predsjednik Fatmir Sejdiu je rekao da su nastojanja Srbije da pokrajinu zadrži pod svojom kontrolom nakon sukoba 1998-99 neprihvatljiva za kosovske Albance.

Važno je za Beograd da shvati da im je lakše odustati od takvih nastojanja, zauvijek i vratiti se logici suradnje koja postoji u modernom svijetu i Evropi putem procesa integracije. Priština nema drugi stav. Naš stav je veoma jaan, i to je mandat koji potiče iz volje naroda. Ne možete primorati preko 2 miliona ljudi da drugačije razmišljaju i vrate se pod vladavinu zemlje s kojom su se sukobili, rekao je gospodin Sejdiu.

On je dodao da će rok od 120 dana za postizanje rješenja putem pregovora biti posljednji korak u nastojanjima da se postigne rješenje sa Srbijom, upozorivši da bi dodatno odgađanje davanja nezavisnosti pokrajini bilo kontraproduktivno. Izaslanici zapadnih zemalja su predložili podjelu pokrajine duž etničkih linija, ali su zvaničnici obje strane na Kosovu odbili takvu ideju.

XS
SM
MD
LG