Linkovi

Američki senatori u Moskvi se založili za razoružanje


Peter Fedinsky
Moskva

U Rusiji su republikanski senator Richard Lugar i Sam Nunn, bivši demokratski senator. Ova dva zakonodavca su prije petnaestak godina, nakon raspada Sovjetskog saveza, bili autori zakona koji je ograničio američki i ruski nuklearni arsenal. Jučer su u Moskvi vodili razgovore o povećavanju kontrole nad oružjem masovnog uništavanja.

U kraćm govorima u rezidenciji američkog veleposlanika u Rusiji, senator Richard Lugar i Sam Nunn naglasili su zajednički interes i odgovornost obje zemlje, kao nuklearnih sila. Sam Nunn - koji je tijekom dugogodišnje karijere u Senatu Sjedinjenih Država bio čelni stručnjak za hlarnoratovski proces razoružavanja – izjavio je da bi Amerika i Rusija na ovom području i danas trebale predvoditi 'vlastitim primjerom', kako bi se smanjila globalna opasnost od biološkog, kemijskog te drugog oružja za masovno uništavanje.

Suradnju bi trebao motivirati zajednički interes u vezi s razvojem zdrave ekonomije, građanskog društva te zaštite okoliša – rekao je bivši senator Nunn: "Podudarnost interesa trebala bi voditi i podudarnosti djela. U suprotnom, naši će životi interesi biti žrtva razlika u mišljenju, koje nisu ipak od životnog značenja. Bez suradnje u ograničavanju oružja masovnog uništavanja, slabit će i osjećaj da naše dvije zemlje imaju zajednički cilj. Bez podrške javnosti, neuspješan će biti čak i najvizionarskiji politički čelnik."

Sam Nunn je pozvao na daljnja smanjenja nuklearnih arsenala. Podržao je uspostavljanje temeljitijeg postupka provjere poštuju li dvije zemlje sporazume koje su potpisale. Nunn se također zauzeo za efikasnije sprječavanje drugih zemalja da dođu do oružja za masovno uništavanje.

Republikanski senator Richard Lugar izjavio je da će zajedničko, američko-rusko iskustvo na planu kontrole naoružanja dobro doći u aktualnom prijeporu sa Sjevernom Korejom, koja želi postati nuklearna sila.

"Rusija i Sjedinjene Države također moraju surađivati u rješavanju problema koji predstavlja iranski program proizvodnje nuklearnog naoružanja. Razlike između naše dvije zemlje u vezi s iranskim programom predugo traju. Danas su one manje nego u prošlosti i postoji šansa da će se suradnja u Vijeću sigurnosti nastaviti" - rekao je u Moskvi senator Lugar.

U vezi ruske želje da postane članica Svjetske trgovinske organizacije, senator Richard Lugar založio se za ukidanje američke zakonske odredbe iz hladnog rata, koja je trgovinu sa Sovjetskim savezom uvjetovala poštivanjem ljudskih prava. Senator Lugar smatra da se ova odredba više ne odnosi na Rusiju te da je treba ukinuti. Republikanski je senator posebno istakao jačanje američko-ruskih poslovnih veza. Američki izvoz u Rusiju prošle je godine porastao za petinu te iznosi 4 milijarde i 700 milijuna dolara.

Bivši demokratski senator Sam Nunn završio je svoj govor upozorenjem da se svijet danas nalazi pred alternativom. 'Ili ćemo surađivati, ili će nam se dogoditi katastrofa' – rekao je Sam Nunn. Potrebu za bilateralnom suradnjom objasnio je poslovicom koja glasi: 'Ako želiš ići brzo, idi sam. Ako želiš ići daleko, idi zajedno.'

XS
SM
MD
LG