Linkovi

Bush traži podršku za rat u Iraku i optužuje Iran


Predsjednik Bush je danas, govoreći u gradu Reno u saveznoj državi Nevada, pokušao da ojača podršku za rat u Iraku, podsjećajući Amerikance na prijetnje od terorizma i potrebu mira na Srednjem Istoku.

Ukoliko se nasilnim ekstremistima dozvoli da se prošire po Srednjem istoku, nemir u regionu bi se mogao proširiti na ostale dijelove svijeta, rekao je američki lider. On je naglasio da američka strategija u Iraku djelotvorna uprkos zabrinutosti brzinom kojom iračka vlada donosi zakone.

Predsjednik Bush je najvio skore promjene na lokalnom nivou širom Iraka, ističući političke aktivnosti na medjunarodnom planu, i sve veće razumjevanje medjunarodne zajednice o značaju slobodnog Iraka.

U isto vrijeme, Bush je pozvao Iran da zaustavi, kako je naveo, pomoć ekstremistima u Iraku. On je optužio iranske elitne Quds snage za snabdjevanje ekstremista oružjem, uključujući sofisticirane bombe.

On je rekao da je odobrio američkim vojnim zapovjednicima u Iraku da se suprostave, kako je to opisao, Teheranskim ubilačkim aktivnostima.

Bush je rekao da je Iran već dugo izvor nevolja na Srednjem Istoku i da je ta zemlja vodeća država koja sponzorira terorizam. Iran negira da podržava pobunjenike u Iraku.

XS
SM
MD
LG