Linkovi

General Kather - Odluka o statusu Kosova potrebna što je prije moguće


Zapovjednik NATO snaga na Kosovu, general poručnik Roland Kather, je danas pozvao zapadne sile i Rusiju da što prije postignu sporazum između kosovskih Albanaca i Srbije o budućnosti Kosova, iako šanse blijede da bi novi krug pregovorao mogao riješiti nesuglasice.

Njemački general Roland Kather, koji zapovjeda više od 16 hiljada pripadnika mirovnih snaga, je rekao da sigurnost u nestabilnoj pokrajini zavisi od ponovnog oživljavanja oslabljene ekonomije, ali da se status Kosova mora prvo riješiti.

Sa moje odgovornosti zapovjednika KFOR-a mogu reći da je odluka o konačnom statusu Kosova potrebna što je prije moguće, ili, kako je nedavno rekao američki predsejdnik, prije radije nego kasnije.

General Kather kaže da NATO poduzima sve mere predostrožnosti zbog mogućih prijetnji sigurnosti dok se čeka odluka o konačnom statusu.

Ljudi čekaju na odluku, i to sa sve većom nervozom, jer svako zna da smo u posljednjoj fazi i da pravimo logične planove kako bi bili spremni za svaku moguću situaciju, rekao je Roland Kather.

XS
SM
MD
LG