Linkovi

Vatrogasci evropskih zemalja i Izraela pomažu Grcima


Grčkim vatrogascima pridružile su se brojne kolege iz mnogih evropskih zemalja i Izraela u gašenju požara koji haraju velikim dijelom grčkog teritorija. Kao pomoć, u Grčku su upućeni i avioni i helikopteri za gašenje šumskih požara. Brojni požari na poluotoku Peloponez, mahom planiskom području, ni danas nisu stavljeni pod kontrolu.

Grčka policija optužila je sedam osoba osumnjičenih za izazivanje požara i ponudila milion i 400 hiljada dolara kao nagrade za informacije koje bi mogle pomoći u otkrivanju i drugih osoba odgovornih za izbijanje požara.

Od prošlog četvrtaka kada su izbili požari, poginule su 63 osobe, na hiljade hektara šuma i maslinjaka je spaljeno, a na stotine sela je evakuirano. Predstavnici pojedinih lokalnih vlasti okrivljuju građevinske poduzetnike sumnjajući da su namjerno izazvali neke od šumskih požara kako bi ”očistili” teren za buduću gradnju.

Grčki državni tužitelj analizira pravne mogućnosti da se u istrazi na otkrivanju eventualnih podmetača koriste zakoni o anti-terorizmu i borbi protiv organiziranog kriminala.
XS
SM
MD
LG