Linkovi

Izaslanik Evropske Unije na Kosovu


Izaslanik EU, njemački diplomata, Wolfgang Ischinger, koji predstavlja 27 evropskih država, članica EU u takozvanoj pregovaračkoj trojci o konačnom statusu Kosova jučer i danas je na Kosovu razgovarao sa liderima kosovskih Albanaca.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova, Hashim Taci je danas rekao da pokrajina želi da bude dio EU i NATO saveza i da bi zajednički medjunarodni napori trebali odobriti neovisnost Kosova nakon 10-tog decembra.

Mi od EU tražimo da nam odmah nakon 10-tog decembra odgovori u vezi statusa Kosova. Mi očekujemo zajednički odgovor EU i Sjedinjenih Država, jer Kosovo kao nezavisna država želi biti dio i EU i NATO saveza, i ja od Rusije tražim da ne lokira neovisnost Kosova. Ja vjerujem da će zajednički medjunarodni napori rezultirati neovisnim Kosovom nakon 10-tog decembra, 2007. godine, rekao je Hasim Taci.

Wolfgang Ischinger se sa pokrajinskim liderima susreo jučer, prije početka novog kruga razgovora o budućnosti Kosova, zakazanih za sljedeću sedmicu. Nakon susreta sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Agimom Cekuom, gospodin Ischinger je odbio da komentira detalje posjete.

Glasnogovornica kosovskog premijera, Ulpiana Lama je rekla da je gospodin Ishinger bio na Kosovu kako bi sagledao činjenice. Ona kaže da je premijer, etnički Albanac, rekao evropskom izaslaniku da vodjstvo pokrajine ne prihvata ništa manje od nezavisnosti od Srbije.

Predstavnici kosovskih Albnaca i zvaničnici Srbije trebaju održati sljedeći krug pregovora 30-tog augusta u Beču. Wolfgan Ischinger i izaslanici Sjedinjenih Država i Rusije, pokušavaju podstaći dvije strane da prevladaju razlike i postignu sporazumno rješenje. Oni 10-tog decembra o rezultatima trebaju izvjestiti generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona. Lideri i Srbije i Kosova su izrazili sumnje u postizanje sporazuma. Kosovsko albansko vodjstvo insistira na punoj neovisnosti, a Beograd ga želi zadržati kao pokrajinu unutar Srbije.

XS
SM
MD
LG