Linkovi

Bežični sistem komuniciranja pomaže osoblju bolnice i pacijentima


U jednoj kanadskoj bolnici se počela koristiti nova bežična tehnologija kako bi se ubrzalo vrijeme davanja dijagnoze i poboljšala njega pacijenata. Naime radi se o uređaju koji je vrsta prenosnog telefona koji omogućava da se pozovu doktori i medicinske sestre, a pacijenti mogu elektronskim putem dozvati svog doktora ili sestru.

U Jevrejskoj bolnici u Montrealu, doktori, sestre i pacijenti se opremaju sa malim bežičnim mobilnim spravama. To se naziva sigurnosna bežična mreža i ona omogućava osoblju da trenutačno komunicira bilo gdje u zgradi. Pacijenti također putem uređaja mogu biti uključeni u mrežu i povezani s doktorom.

Do sada su se informacije o pacijentima prenosile putem bučnog sistema razglasa i za sve je trebalo dosta vremena. Doktor Stepehen Rosenthal, zamjenik direktora medicinske informatike, je započeo čitav program.

Bez obzira gdje se sestre nalaze, umjesto da ih pozivate razglasom, možete ih direktno kontaktirati na telefon. Isto tako i doktore koji mogu odgovoriti na bilo koje pitanje i odmah doći da vide pacijenta. Dakle tu nema buke i razglasa koji je veoma uznemirujući za pacijente. Oni su bolesni i stalno čuju glasne pozive na razglas i to baš nije prijatno, kaže doktor Rosenthal.

Nivo buke je dramatično smanjen, do te mjere u kojoj je radna atmosfera mnogo prijatnija. Zadovoljstvo pacijenata, što se toga tiče, je uveliko povećana--sa 71% na 82% prema najnovijim istraživanjima, što je veoma značajno, kaže Betsy Bitsis, koja se nalazi na čelu odjela za medicinske sestre.

U cijeloj bolnici se koristi oko 400 ovakvih spravica. Sami pacijenti su u mogućnosti da direktno i stalno komuniciraju sa doktorom ili sestrom. Pacijentu tako može odmah biti pružena njega i na njihova pitanja se može odmah odgovoriti.

Veoma je tiho. Nema buke. Ne mogu ništa čuti. Nikoga ne možete čuti da glasno priča u hodnicima, kaže pacijent Hugh O Beirn.

Ova bolnica je također prva bolnica u Kanadi koja se koristi bežičnim sistemom mobilne digitalne komunikacije sa mogućnosti prepoznavanja glasa u cijeloj bolnici, čime se doktorima omogućava da verbalno diktiraju zabilješke.

XS
SM
MD
LG