Linkovi

Bush rat u Iraku poredio sa ratovima u Vijetnamu i Koreji


Predsjednik Bush kaže da je uvjeren da će Sjedinjene Države uspjeti u ratu u Iraku.

Tokom govora ratnim veteranima u Kansas City-ju u saveznoj državi Missouri, gospodin Bush je rekao da vojnici na terenu ostvaruju napredak, i da će Sjedinjene Države nastaviti sa podrškom jedinicama na terenu pružajući im sve što trebaju.

Predsjednik je sukob u Iraku uporedio sa prijašnjim američkim vojnim naporima u Aziji. On je povezao islamske ekstremiste sa japanskim militaristima tokom Drugog svjetskog rata, i komunistima u Koreji i Vijetnamu tokom Hladnog rata.

Bush je ponovio svoju podršku iračkom premijeru Nuri al-Maliqiju, nazivajući ga ”dobrim čovjekom sa teškim zadatkom“. On je rekao da je na iračkom narodu, a ne na političarima u Washingtonu da odluči da li će Maliqi ostati na toj funkciji.

Jučer je predsjednik Bush, na summitu u Kanadi, priznao razočarenje u trenutnu iračku vladu premijera Nouri al-Malikija. Ranije su ključni kongresni lider, demokratski senator Carl Levin i američki ambasador u Iraku, Ryan Crocker kritizirali Malikijevu vladu ističući da je napredak u izmirenju zaraćenih frakcija u Iraku razočaravajući.

XS
SM
MD
LG