Linkovi

Američki senator traži smjenu iračkog premijera


Irački premijer Nouri al-Maliki se danas u Damasku susreo sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom, dok je u Sjedinjenim Državama uticajni američki senator Carl Levin pozvao na njegovu smjenu.

Irački premijer Nouri al-Maliki se danas u Damasku susreo sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom. To je prva posjeta iračkog premijera Siriji otkako je preuzeo dužnost prošle godine.

Irački lider je ukazao na potrebu unapredjenja odnosa dvije zemlje u smislu ujedinjenih gledišta i ciljeva, te suradnje u borbi protiv teškoća.

Sjedinjene Države optužuju Siriju da ne čini dovoljno da zaustavi protok militanata i oružja preko svojih granica u Irak. Sirija odbacuje takve optužbe.

U Sjedinjenim Državama, u medjuvremenu, uticajni senator Carl Levin je Malikijevu vladu nazvao nefunkcionalnom i rekao da irački parlament treba smijeniti iračkog lidera ukoliko nije u stanju da postigne politički kompromis sa rivalskim frakcijama.

Demokratski senator Levin je to rekao jučer nakon dvodnevne posjete Iraku u kojem je boravio sa republikanskim senatorom Johnom Warnerom.

XS
SM
MD
LG