Linkovi

Američka pomoć Izraelu ukazuje na zabrinutost  rastućom snagom Irana


Sjedinjene Države su za četvrtinu povećale vojnu pomoć Izrelu. Kako javlja Robert Berger iz dopisništva Glasa Amerike u Jeruzalemu, to povećanje ukazuje na sve veću američku zabrinutost rastućom snagom Irana.

Izrael i Sjedinjene Države su potpisale sporazum o 30 milijardi dolara američke vojne pomoći Izraelu u narednih deset godina. To je povećanje od 25 procenata u odnosu na sadašnji paket.

Pomoćnik američkog državnog sekretara, Nicholas Burns govorio je na ceremoniji u Jeruzalemu.

NICHOLAS BURNS:
Sjedinjene Države, naravno, razumiju da Izrael
živi u sve opasnijem regionu.

Gospodin Burns je izjavio da pomoć treba da ojača Izrael protiv sve veće strateške opasnosti od Irana.

NICHOLAS BURNS:
Sjedinjene Države i Izrael i mnogi od naših
prijatelja u Arapskom svijetu suočeni su sa ponovnim dizanjem Irana, koji pokušava da dodje do nuklearnog naoružanja, i koji teži da proširi svoju kovencionalnu silu.

Gospodin Burns je optužio Iran i Siriju da destabilizuju taj region.

NICHOLAS BURNS:
Sada postoji spona izmedju Irana i Sirije, sa
Hezbollahom, Palestinskim Islamskim Jihadom i drugim grupama koje su odgovorne za sukobe u ovom regionu, i koje posebno finansiraju i naoružavaju Iran i Sirija, a te grupe su u biti terorističke.

Sa godišnjim paketom pomoći od 3 milijarde dolara Izrael će ostati zemlja koja prima najveću vojnu pomoć Sjedinjenih Država. Na drugom mjestu je Egipat, koji trenutno dobija, milijardu i tri stotine miliona dolara godišnje.

Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da će ovo povećanje garantovati Izraelsku stratešku nadmoćnost na Srednjem istoku, i pored unapredjene pomoći koju Amerika daje svojim arapskim saveznicima.

Povećana pomoć Izrelu, dijelom, predstavlja protutežu do sada najvećem sporazumu o isporuci oružja kojeg su Sjedinjene Države postigle sa Saudijskom Arabijom i Zaljevskim zemljama, u vrijednosti od 20 milijardi dolara, u narednih deset godina.

XS
SM
MD
LG