Linkovi

Srbija je zatražila povratak svojih vojnih snaga i policije na Kosovo


Savjetnik premijera Koštunice, Aleksandar Simić je danas rekao da je došlo vrijeme da se srpske snage sigurnosti vrate na Kosovo, na kojem je 90 posto Albanaca, od ukupno dva miliona stanovnika.

Prema rezoluciji UN-a donešenoj 1999. godine, nakon zračnih napada NATO snaga kojima je zaustavljen krvavi napad srpskih snaga na albanske separatiste, Srbija ima pravo da drži oko hiljadu vojnika i policajaca na Kosovu kako bi zaštitili srpsku kulturnu baštinu. Medjutim, NATO-ove mirovne snage nisu dozvolile njihovo rasporedjivanje iz straha od obnavljanja nasilja.

Beograd i Priština su se složili o drugoj rundi pregovora oko budućnosti Kosova. Lideri većinskog albanskog stanovništva insistiraju na neovisnosti od Srbije, dok Beograd ne želi da se odrekne suvereniteta nad tom svojom pokrajinom.

Simić kaže da je jasno da kosovski Albanci nisu spremni na kompromisno rješenje i da su Sjedinjene Države jedina snaga koja ih na to može prisiliti.

Neki srpski političari su optužili Sjedinjene Države da planiraju stvoriti marionetsku NATO državu na Kosovu. Zapovjednik američkih snaga na Kosovu, general Douglas Earhart, jučer je odbacio takve tvrdnje rekavši da je NATO na Kosovu u mirovnoj misiji.

XS
SM
MD
LG