Linkovi

Iowa - ispitivanje popularnosti Republikanaca


Petnaest mjeseci prije novih predsjedničkih izbora u novembru 2008., stanovnici Iowa-e koji su pristalice Republikanaca, su održali neformalno ispitivanje mišljenja o najpopularnijem kandidatu Republikanaca. Medjutim značaj ovog glasanja doseže mnogo dalje od same Iowa-e. Izvještava novinar Glasa Amerike Jeffrey Young.

Usred augusta, zrak je Iowa-i je toliko vreo da treperi. Žitarice su već stasale,a žetva je tek za mjesec. Osim žitarica, još nešto u Iowi raste: interes za predsjedničke izbore slijedeće godine. Tu su i kandidati.

Na državnom univerzitetu Iowa-e, u gradu Amesu, na hiljade republikanaca se okuplja da održi anketu. Oni koji dobiju najviše glasova postaju vidljiviji, i samim tim imaju više donatora. Za učesnike ankete, ovo je vježbanje demokracije u njenom najosnovnijem obliku.

Gai Teal, glasačica:
Smatram da je važno da svako sudjeluje u procesu glasanja. Imamo tu slobodu. Sretni smo što imamo tu mogućnost, i trebamo ju iskoristiti.

Mnogi kandidati ovo neformalno glasanje tretiraju kao da je pravo.Neki od kandidata potroše milijune dolara kako bi za ovu priliku formirali imidž i zadobili podršku.

Politika je ovdje u punom zamahu. Scena sliči onoj sa stranačke konvencije bilo demokrata ili republikanaca, a prije govora svakog kandidata u auditoriju se okupe njegove pristalice. Kada je govor završen, pristalice izmarširaju vani, a zamjenjuju ih pristalice slijedećeg govornika.

Cijeli dan glasači glasaju, i umoče prst u tintu, da bi se znalo da su jednom glasali. 35 dolara je cijena sudjelovanja u ovom glasanju. Promatrači kažu da glasanje odslikava bolje ono što kandidat zbilja jest, nego sama kampanja kandidata. Za glasače, medjutim pobjednik u ovom glasanju je Iowa.

David Lundberg, glasač:
Mislim da je važno da mi predstavljamo središnju Ameriku, njen korijen. Ako kandidati mogu doći ovdje i predstaviti se prije nego odu u jako naseljene urbane centre, mislim da je to dobro za cijelu državu.

Ispred auditorija, prava festivalska atmosfera, sa podignutim šatorima koje su podigli kandidati kao mala sjedišta, puno hrane, muzike...

Republikansko neformalno glasanje u Iowa-i tradicionalno privlači najodanije članove stranke. Ovi ljudi žele da se govori o problemima za koje oni vjeruju da zaslužuju veliku pažnju.

Suzanne Stannick, glasačica:
Za mene najvažnija pitanja ovaj puta su porez, ekonomija, pitanje abortusa, i imigracija.

Stanovnici Iowa-e se planiraju sastati ponovno početkom 2008. godine kako bi i formalno glasali, medju prvima u zemlji. Ovim se državnim glasanjem odredjuje koliko će kandidata jedne stranke biti poslato na stranačku konvenciju na kojoj se odredjuje finalni kandidat stranke. Do tada će zemlju pokriti duboki snijeg, ali će politička akcija biti vruća kao da se dogadja ovog vrelog augusta. I sve će biti u velikom iščekivanju.

XS
SM
MD
LG