Linkovi

Iranska revolucionarna garda na američkom spisku terorističkih grupa!?


Administracija predsjednika Busha, kako je izvješteno, je spremna da Iransku revolucionarnu gardu označi globalnom terorističkom organizacijom.

Ako se to desi, biće to prvi put da Sjedinjene Države na svoju listu terorističkih grupa stavljaju oružane jedinice suverene vlade neke zemlje.

Takvo označavanje dozvoljava Sjedinjenim Državama da zamrznu svu imovinu grupe, njenih članova, ili podružnica koje mogu imati na američkom tlu.

Iranski državni radio je izvijestio da Teheran ovakvu američku prijentju smatra novim valom psihološkog pritiska Washingtona na Iran.

Prema izvještajima objavljenim danas u New York Timesu i Washington Postu, takav potez američke vlade odražava povećanje napetosti izmedju Washingtona i Teherena u vezi sa iranskim nuklearnim aktivnostima i američkim optužbama da Iran podržava pobunjenike u Iraku i Afganistanu. Teheran odbija takve tvrdnje.

Prema pisanju ova dva ugledna američka lista, viši zvaničnik administracije je pod uvjetom anonimnosti, rekao da konačna odluka još nije donesena, i da se još uvijek vode unutrašnje rasprave da li na listu staviti cijelu Revolucionarnu gardu, ili samo njeno krilo al-Quds. U posljednje vrijeme, američki zvaničnici su se žalili na rastuće mješanje al-Quds snaga u Iraku i Afganistanu pribavljanjem podrške pobunjenicima.

Iran je, inače, na američkoj listi država koje sponzoriraju terorizam od maja 1984. godine.

XS
SM
MD
LG