Linkovi

60-ta godišnjica neovisnosti Pakistana


Pakistan je proslavio 60-tu godišnjicu sticanja neovisnosti od britanske vlasti. Predsjednik Musharaf i premijer Shaukat Aziz istakli važnost razvoja Pakistana kao muslimanske nacije, i jedine muslimanske nukelarne sile.

Pakistan je proslavio 60-tu godišnjicu sticanja neovisnosti od britanske vlasti. U Islamabadu su okupljeni gradjani sa oduševljenjem, i uz vatromet dočekalli ponoć, zvanično vrijeme kada je 1947. vlast prešla iz britanskih u pakistanske ruke.

Predsjednik Musharaf i premijer Shaukat Aziz su tokom obraćanja istakli važnost razvoja Pakistana kao muslimanske nacije. Premijer Aziz je takodjer rekao da ni jedna strana sila neće više nikada ugroziti pakistanski suverenitet, jer, dodao je, Pakistan je jedina muslimanska nuklearna sila i niko nikada neće moći urokljivim očima gledati pakistanske nuklearne resurse.

Pakistan nije postojao do 1947. kada je britanska kolonijalna vlast teritoriju Indijskog podkontinenta podijela na muslimanski Pakistan i većinski Hindu Indiju.

Procjenjuje se da se tokom ove podjele oko 10 miliona ljudi, u zavisnosti od njihove relijgije, preselilo iz jedne zemlje u drugu, dok su stotine hiljada ljudi stradali u sektaškom nasilju.

Britanska kraljica Elizabeth je uputila osobnu poruku predsjedniku Pervezu Musharafu, a Britanski premijer Gordon Brown je čestitao pakistanskom kolegi Azizu.

Indija sutra slavi svoju 60-tu godišnjicu neovisnosti od Britanske vlasti.

XS
SM
MD
LG