Linkovi

Frank Wisner - Beograd i Priština žele iskoristiti pruženu priliku


Boravak trojke Kontakt grupe za Kosovo u Beogradu i Prištini nije imao je za cilj pomjeriti stvari sa mrtve tačke u procesu razrješenja statusa, već samo obilježiti početak procesa koji će se zavrsiti 10. decembra kada trojka bude podnijela izvještaj generalnom sekretaru UN, rekao je u intervjuu za Glas Amerike američki izaslanik za Kosovo, ambasador Frank Wisner.

U razgovoru sa urednikom programa Glasa Amerike na srpskom jeziku, Majom Drucker, gospodin Wisner je pojasnio mandat trojke.

Beograd i Priština imaju dijamatralno suprotna vidjenja o tome šta predstavlja ovaj novi proces. Beograd tvrdi da je Ahtisarijev plan mrtav, Priština kaže da je nezavisnost - kakva je zamišljena tim planom - gotova stvar o kojoj se više ne može pregovarati.

"To je tačna definicija njihove početne pozicije, kaže ambasador Wisner i dodaje: Medjutim, vlasti u Beogradu i Prištini su nam jasno stavile do znanja da su spremne u narednim sedmicama iskoristiti pruženu priliku i započeti sa nama intenzivan proes, možda i stupiti u direktne pregovore, kako bi se utvrdilo da li se mogu naći dodirne tačke. Tokom susreta prošlog vikenda obe strane su izrazile jednaku predanost tom procesu."

"Okvirni princip naše misije se zasniva na principima Kontakt grupe koji su utvrdjeni krajem 2005. i to se nije promijenilo. Ali, mi smo spremni razmotriti sve ideje koje iznesu dvije strane, kaže gospodin Wisner.

Na pitanje da li je posao trojke da bude samo katalizator u ovom procesu u kojem će Beograd i Priština iznositi prijedloge, američki izaslanik za Kosovo odgovara kratko i potvrdno riječima "upravo tako."

Zamoljen za komentar mišljenja nekih analitičara da će san o "cjelovitoj" Evropi možda biti neostvariv pošto se Srbija postojano približava Rusiji zbog kosovskog pitanja, ambasador Wisner kaže da je o tome spreman govoriti tek nakon 10 decembra.

Da li Frank Wisner vjeruje da će Washington podržati unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova ukoliko ne bude ostvaren progres u tekućem procesu?

"Jasno smo stavili do znanja objema stranama da ono što se desi nakon 10. decembra spada u ingerencije vlada suverenih država. Naglasili smo i da će ono što dvije strane budu radile do 10. decembra - zavisno od kvaliteta njihovih ideja - utjecati na ono što će se dogoditi poslije tog datuma.

Na pitanje da li 10 . decembra označava kraj procesa ili možda još jedan početak, ambasador Wisner kaže:

"Mandat trojke je ograničen: naš zadatak je pripremiti izvještaj za Kontakt grupu, odnosno za generalnog sekretara UN, koji će se temeljiti na onome što bude ostvareno do 10. decembra. Tu prestaje naš mandat, a ono što bude usljedilo zavisiće i od odluka vlada suverenih država.

XS
SM
MD
LG