Linkovi

Umro tvorac Kola sreće, Jeopardy..., Merv Griffin


Talentovani muzičar iz vremena tzv. Big Band-a, jedan od doajena američke televizije, čovjek koji je zapravo osmislio formu televizijskog kviza, uspješni biznismen i poduzimač, Merv Griffin, je umro. U izjavi njegove obitelji navodi se da je Griffin preminuo u nedjelju od raka prostate u 82. godini.

Ovaj neumorni inventivni čovjek nikada nije mirovao, i čak je prije mjesec dana kada je primljen u bolnicu radio na produciranju još jednog kviza pod imenom Križaljka Merv-a Griffina. Prava na svoja dva prethodna kviza, Jeopardy i Weel of Fortune, ili Kolo sreće, koji je bio model za mnoge televizije širom svijeta, Griffin je prodao za 250 miliona dolara sa pravom na dio profita. On se takodjer bavio i poduzetništvom i bio jedan od 100 najbogatijih ljudi u svijetu.

Od pionira televizije do hotelskog mogula, život Merva Griffina bio je ispunjen uspjesima. Jedne prilike je rekao da je u svom životu intervjuisao 25 hiljada ljudi.

Rodjen kao Mervin Griffin Mladji, prvi je uspjeh postigao kao pjevač. Ko može zaboraviti Coconut Song?

TV program The Marv Griffin Show je trajao gotovo 25 godina.

Svako kaže ne diraj ono što radi. A, ja sam uvijek govorio - Čak i ako radi može se popraviti, može se unaprijediti, mjenjati, govorio je Griffin.

Tokom svoje uzbudljive karijere Merv se susreo sa mnogim velikim imenima iz svijeta businessa i nekolicinom koji su to tek postajali.

Vremenom razvijete ”treće oko“, počinjete odmah prepoznavati ljude koji imaju taj poseban odsjaj u oku po kojem znate - Oh oni će postati nešto. Rekao je Griffin u jdnom od brojnih intervjua koje je i sam davao.

Kasnije u životu, Merv se okrenuo hotelskom businessu, kupujući i restaurirajući hotele i kockarnice širom svijeta.

Pjevanje je stalno bilo njegova strast, i često dio starog Hollywoodskog sjaja. Počasti i nagrade su stizale u velikom broju nakon njegovog prepoznatljivog show programa.

Ovo će ići na moj nadgrobni spomenik, na kojem ustavri piše - Ne vraćam se odmah nakon ove poruke, rekao je prilikom dodjele jedne od posljednjih nagrada legendarni Merv Griffin.

XS
SM
MD
LG