Linkovi

Manjine dostigle trećinu američke populacije


Novi izvještaj Američkog ureda za popis stanovništva pokazuje da su bijelci postali manjina u jednom na svakih deset američkih okruga. Eksperti kažu da povećana etnička raznovrsnost pomaže naseljavanju ruralnih područja u kojima je opao broj stanovnika, ali da u isto vrijeme stvara socijalne napetosti u nekim zajednicama. Za Glas Amerike izvještava Cindy Saine.

Stanovništvo u Sjedinjenim Državama postaje etnički sve raznovrsnije, zbog pojačane imigracije i veće stope radjanja medju crncima i hispanicima. Manjinsko stanovništvo u Americi je prvi put lani dostiglo 100 miliona, i čini oko trećine ukupne populacije Sjedinjenih Država.

Latino-američka populacija je rasla brže u većim gradskim sredinama na jugu izmedju 2000-te i 2006-te godine. Ali,kako kaže Mark Mather iz Biroa za stanovništvo u Washingtonu , manjine se sada sve više kreću izvan velikih gradova.

- Manjine su se raširile kroz Sjedinjene Države. Obično su se, posebno hispanici, od kojih su mnogi imigranti koncentrisali u velikim gradovima kao što su Los Angeles, Chicago, Miami i New York. Ali posljednjih pet ili deset godina sve je više pripadnika manjina koji se kreću prema prigradskim naseljima, pa čak napuštenim i nekim ruralnim područjima.

Mather kaže da su mnogi manji gradovi u Americi ostali bez većeg broja radnih mjesta u oblasti proizvodnje, rudarstva, i drugih industrija, i da su većina novootvorenih radnih mjesta nisko-plaćeni poslovi u poljoprivredi, pakovanju mesa i drugim oblastima privlačnijim za imigrante. On kaže da su hispanici pomogli naseljavanje zajednica u kojima je došlo do opadanja stanovništva.

Ali, Mather kaže da demografska promjena može u nekim područjima dovesti do socijalnih napetosti i negodovanja prema imigrantima.

- Uvijek kada dolazi nova grupa ljudi u neku zajednicu koja nije bila etnički raznovrsna, mislim da može doći do kulturoloških sukoba. Mnogi starosjedioci u početku mogu biti neskloni ljudima koji dolaze, a ne izgledaju kao oni, koji govore drugačiji jezik, i to može stvoriti napetosti.

Eksperti se slažu da je Amerika zemlja različitosti i da će takva ostati. Američki ured za popis stanovništva predvidja da će do 2050. godine manjine činiti polovinu ukupnog stanovništva, pretvarajući manjinu u većinu.

XS
SM
MD
LG