Linkovi

Iran obećao pomoć na unapredjenju sigurnosti u Iraku


Vlada u Iranu je gostujućem premijeru Iraka, Nouri al-Malikiju obećala da će učiniti sve što može na unapredjenju sigurnosti u njegovoj zemlji.

Danas je podpredsjednik Irana, Parviz Davoodi rekao gospodinu Malikiju da Teheran vjeruje da će sigurnost u Iraku doprinijeti sigurnosti Irana i cijelog regiona. Medjutim, gospodin Davoodi je rekao da uspostavljanje sigurnosti u Iraku zavisi od povlačenja, kako je on to nazvao ”okupacijskih snaga“.

Iranska državna agencija vijesti navodi riječi predsjednika Irana, Mahmouda Ahmedinejada, koji je nakon susreta sa Malikijem rekao da Iran i Irak dijele zajedničku odgovornost na uspostavi mira i sigurnosti u regionu. Prema istom izvještaju, gospodin Maliki je rekao da jako cijeni ”pozitivnu i konstruktivnu“ pomoć koju Iran pruža vladi Iraka na unapredjenju sigurnosti u Iraku.

Gospodin Maliki, koji je jedno vrijeme živio u Iranu u izgnanstvu, odbijao je da otvoreno podrži američke optužbe da Teheran pruža podršku šiitskim militantima u Iraku

U isto vrijeme na konferenciji o sigurnosti koja se održava u glavnom gradu Sirije, izaslanik Irana je oštro odbacio američke optužbe da Teheran podstiče nasilje u Iraku kao i napade na američke vojnike.

Dvodnevna konferencija u Damasku okupila je predstavnike Vijeća sigurnosti UN-a, Arapske lige i iračkih susjeda, ali bez predstavnika Saudisjke Arabije.

XS
SM
MD
LG