Linkovi

Jevrejski naseljenici silom iseljeni iz Hebrona


Izraelske snage sigurnosti su silom odstranile jevrejske naseljenike iz kuća u trgovačkom području grada Hebrona na Zapadnoj Obali, mjestu čestih napetosti izmedju Izraelaca i Palestinaca.

Desetak policajaca je povrijedjeno kada su naseljenici i njihove pristalice bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga sigurnosti koji su rano jutros krenuli da ih odstrane iz tog naselja. Vojnici su nasilno upadali kroz utvrdjena vrata stanova iznoseći jednog po jednog naseljenika. Jedanaest naseljenika je uhapšeno. Oni već mjesecima borave u stanovima uprkos naredjenju vlade o evakuaciji.

Jučer je izraelska vojska saopćila da je poduzela i disciplinsku akciju protiv 12 vojnika, ortodoksnih vjernika, koji su odbili da učestvuju u akciji evakuacije. Iz Armije kažu da tim vojnicima neće biti dozvoljeno da služe u borbenim jedinicama.

Jevrejski naseljenici nastoje da se vrate u trgovačko područje Hebrona, koje je zatvoreno još od 1994. godine kada je radikalni jevrejski naseljenik Baruch Goldstein otvorio vatru na obližnje svetište ubivši 29 Palestinaca. Svetilište jednako poštuju i posjećuju i Jevreji i muslimani.

XS
SM
MD
LG