Linkovi

Rusija aktivirala novi raketni odbrambeni sistem


Rusija je saopćila da je aktivirala novi raketni odbrambeni sistem zemlja-zrak sposoban da uništi za radar nevidljive avione i rakete, koji bi, kažu vojni zvaničnici, mogao biti korišten za zaštitu regiona Crnog mora tokom Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Zapovjednik ruskih zračnih snaga, Aleksander Zelin je danas izjavio da raketni sistem zemlja-zrak S-400 Trijumf može biti korišten u Evropi. Sistem je uspješno testiran prošlog mjeseca.

Vojni zvaničnici kažu da će sistem biti postavljen u blizini Moskve. Namjenijen je presretanju i uništavanju ciljeva u zraku na udaljenosti od 400 kilometara. Kreatori kažu da će sistem S-400 biti spreman za izvoz do 2009. godine.

Odvojeno, ruski mediji su jučer izvjestili da je Moskva dala nalog za proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa nazvanih Bulava-M, za novu generaciju nuklearnih podmornica.

Prošlog mjeseca se ruski predsjednik Vladimir Putin javno obavezao da će unaprijediti nacionalne vojne i obavještajne sposobnosti zemlje, kao odgovor na američke planove uspostavljanja raketnog odbrambenog štita u Evropi. Putin je, takodjer, suspendirao rusko učešće u ključnim Evropskim sporazumima o kontroli oružja.

XS
SM
MD
LG