Linkovi

Bagdad - Svečni doček iračkih nogometaša


Zvaničnici u Iraku organizirali su grandiozan doček nacionalnoj nogometnoj reprezentaciji, koja se vratila u Bagdad nakon pobjede na Azijskom kupu u Jakarti. Medjutim, većina stanovnika Bagdada nisu mogli prisustvovati proslavi iz sigurnosnih razloga.

Vozilima je bilo zabranjeno kretanje na bagdadskim ulicama više sati nakon redovnog policijskog sata za molitvu petkom.

Svečana ceremonija je održana u hotelu unutar jako čuvane i utvrdjene Zelene Zone, oko koje su bila i dodatna osiguranja.

Premijer Mouri al-Maliki je rekao da je pobjeda iračke reprezentacije ”vratila osmjeh na lice Iraka“. On je odao priznanje svakom od igrača stavljajući vijenac cvijeća oko njihovih vratova.

Trojica igrača, kapiten Younis Mahmoud, Nashat Akram i Hawar Mullah Mohammed, se nisu vratili u Irak. Mahmoud koji je postigao jedini gol u pobjedi 1:0 nad Saudijskom Arabijom u finalnom susretu u nedjelju, izjavio je da se plaši za svoj život ukoliko se vrati kući.

U odvojenom dogadjajnju, iračka policija je saopćila da je ubijen pomoćnik najpoštovanijeg šiitskog klerika u posljednjem u seriji napada na njegove suradnike.

Policija kaže da je Sheikh Fadhil Aqil, pomoćnik velikog ajatolaha Ali al-Sistanija, ubijen jučer iz automobila u prolazu ispred svog doma u Šiitima svetom gradu Najafu.

Prošlog mjeseca, drugi pomoćnik, sheikh Abdullah Falak, koji sakuplja religijske poreze za Sistanija na smrt je izboden nožem, takodjer u Najafu.

U danas izdatom saopćenju američke vojske kaže sa da su četiri američka vojnika ubijena tokom borbenih operacija u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG