Linkovi

70 hiljada mostova u SAD sa strukturalnim nedostacima


Ekipe hitne pomoći u Minneapolisu u američkoj saveznoj državi Minnesota i danas nastavljaju potragu za žrtvama smrtonosnog obrušavanja mosta preko rijeke Mississippi.

Most se srušio u srijedu poslijepodne i do sada je potvrdjena smrt pet osoba, dok se podaci o nestalim kreću izmedju 8 i 30. Iz bolnica su potvrdili da je najmanje 79 ljudi koji su povrijedjeni zatražilo lječničku intervenciju.

Predsjednik Bush i njegova supruga Laura će danas posjetiti mjesto nesreće, tokom ranije planirane posjete Minneapolisu, a predsjednik Bush će sutra ponovo sam obići mjesto urušenog mosta.

Iz Federalnog ministarstva za transport su odobrili pet miliona dolara za čišćenje ruševina i obnovu mosta.

Most je sagradjen 1967. godine i detaljno je pregledan 2005 i 2006. godine pri čemu nisu utvrdjeni defekti, ali u izvještaju iz 2005. godine federalna vlada je konstatirala da most ima strukturalne nedostatke i ukazala da bi ga možda trebalo zamjeniti novim. Četiri godine ranije Ministarstvo saobraćaja države Minnesote je zaključilo da mostu ne prijeti urušavanje, ali je sugeriralo česte inspekcije.

Rušenje mosta u Minneapolisu skrenulo je pažnju američke javnosti na sigurnost mostova u cijeloj zemlji.

U izvještaju kojeg je prošle godine izdala Uprava federalnih auto-puteva kaže se da je 70 hiljada od blizu 600 hiljada mostova u Sjedinjenim Državama kategorizirano sa strukturalnim nedostacima. To znači da most ne može podnijeti veći broj vozila i da su na njemu potrebne veće popravke, ili čak zamjena.

Američko udruženje inženjera kaže da će trebati 200 milijardi dolara tokom narednih 20 godina da bi se unaprijedili svi mostovi.

XS
SM
MD
LG