Linkovi

80 miliona dolara za ojačavanje palestinskih snaga sigurnosti


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je danas, nakon razgovora sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramalli, da bi međunarodna mirovna konferencija o rješavanju palestinko-izraelskog sukoba čije je održavanje predložio predsjednik George Bush mogla značajno doprinijeti stvaranju palestinske države. Njen današnji boravak na Zapadnoj obali i razgovori sa najvišim palestinskim zvaničnicima završni su čin diplomatske turneje po više zemalja Srednjeg Istoka.

Gospođa Rice je na konferenciji za novinare, održanoj zajedno sa gospodinom Abbasom, takođe istakla da Hamas ne može biti smatran legitimnim dijelom palestinske vlasti dok se ne odrekne nasilja, prizna Izrael i prihvati već postignute izraelsko-palestinske sporazume.

Tokom boravka u Ramalli, američka državna tajnica potpisala je sporazum kojim se sadašnjoj palestinskoj vladi i gospodinu Abbasu na raspolaganje stavlja 80 miliona dolara za ojačavanje palestinskih snaga sigurnosti.

U medjuvremenu je pri kraju turneje ministar obrane Robert Gates pozvao sve zemlje svijeta da izvrše pritisak na Iran da odustane od svog ilegalnog nastojanja da dodje do nuklearnog oružja. Govoreći novinarima u avionu, pri povratku, ministar Gates je kazao da, što više zemalja bude provodilo sankcije UN-a protiv Irana, i vršilo pritisak na vladu u Teheranu, situacija će biti bolja. Nema mjesta za promatrače u ovoj situaciji, poručio je američki ministar obrane.

XS
SM
MD
LG