Linkovi

Američka Kongresna biblioteka je imenovala Charles-a Simića pjesničkim laureatom


Američka Kongresna biblioteka je imenovala Charles-a Simića, rodjenog u bivšoj Jugoslaviji, svojim 15.tim po redu pjesničkim laureatom.

69-godišnji Simić je znao tek nekoliko oriječi na engleskom kada je došao kao imigrant u Sjedinjene Države, sa 16 godina, ali je vrlo brzo naučio jezik tako da je počeo pisati, i uskoro objavljivati na engleskom.

Danas je gospodin Simić umirovljeni profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu u saveznoj državi New Hampshire, a dobitnik je Pulitzerove nagrade za književnost 1990. godine, te svojedobni nosilac prestižne stipendije MacArthur, izmedju 1984 - 1989.

Njegova poezija, kažu najcjenjeniji kritičari u Sjedinjenim Državama, je puna mašte, crnog humora, a zbilja pristupačna velikom dijapazonu publike. Gospodin Simić je takodjer prevodio pozeiju s negdašnjeg srpsko-hrvatskog jezika na engleski.

Položaj laureata Kongresne biblioteke traje u prosjeku po dvije godine, i omogućava nositelju prestižnog naslova da radi na vlastitim projektima, i širi ulogu poezije u američkom životu. Tako su dosadašnji nositelji ovog naslova organizirali festivale poezije, programe na internetu, uspostavljali posebne stipendije za mlade pjesnike, i slično.

XS
SM
MD
LG