Linkovi

Obama oštro kritikovao Busha oko medjunarodne sigurnosti


Senator Barak Obama koji nastoji dobiti nominaciju demokrata na američkim predsjedničkim izborima 2008. godine, u srijedu je oštro kritikovao aktuelnu administraciju predsjednika Busha u vezi medjunarodne sigurnosti.

Da sam u Bijeloj kući, rekao je senator iz Illinoisa-a, govoreći u Woodrow Wilson medjunarodnom naučnom centru u Washingtonu, ja bih od pakistanskog predsjdnika Perveza Musharrafa tražio da čini mnogo više da obustavi operacije u svojoj zemlji koje prijete medjunarodnoj sigurnosti i da iz Pakistana protjera inostrane borce.

Barack Obama, kandinat demokrata za predsjedničku nominaciju:
”U pakistanskim planinama su ubice 3 hiljade Amerikanaca. Oni planiraju nove napade. Bila je velika greška što nismo napali lidere al-Qaide na njihovom skupu 2005. godine kada smo imali šansu. Ako bi imali vjerodostojene informacije o visokim liderim al-Qaide i ukoliko predsjednik Musharaf ne bi djelovao, mi bi to učinili sami, rekao je Obama.

Obama je, takodjer, rekao da bi se susreo sa liderima takozvanih odmetnutih država kao što su Kuba, Sjeverna Koreja i Iran i to bez ikakvih uvjetovanja. Takvu ideju je kritikovala druga kandidatkinja demokrata za predsjedničku nominaciju, Hillary Clinton.

Ona, inače, nije odgovorila na Obamin komentar o pakistanskom predsjedniku, ali je drugi demokratski rival, senator iz Delaware-a, Joseph Biden, rekao da Obamine riječi pokazuju neiskustvo u vanjskoj politici.

Govoreći u Nacionalnom klubu novinara, Biden, medjutim, nije odbacio mogućnost progona al-Qaide unutar granica Pakistana.

Joseph Biden, kandidat demokrata za predsjedničku nominaciju:
” To ne treba objavljivati, to treba uraditi. Zadnje što treba uraditi je telefonirati narodu u Pakistanu da se spremamo ugroziti njihovu suverenost, rekao je Biden.

Bushova administracija je prihvatila Perveza Musharafa, nazivajući ga ključnim saveznikom u ratu protiv terorizma i naglašavajući potrebu suradnje sa Pakistanom.

Ali u posljednje vrijeme zvaničnici administracije sugerirarju mogućnost vojnih udara protiv lidera al-Qaide i njihovog vodje Osame bin Ladena.

U isto vrijeme, analitičari upozoravaju da bi američka vojna akcija rizikovala destabiliziranje Pakistana, pothranila militante i potkopala uticaj predsjednika Musharafa.

Daniel Markey, stručnjak za pitanja Južne Azije u Savjetu za nacionalnu sigurnost kaže da će komentar senatora Obame biti loše primljen u Pakistanu, koji takvu politiku vidi kao jasno kršenje njihove suverenosti. Ali Markey ne misli da je to bila Obamina namjera. Više je to, kaže, bilo namjenjeno američkoj javnosti kako bi pokazao oštrinu, otvorenost i namjeru da brani američku nacionalnu sigurnost.

Glasnogovornik Bijele kuće, Tony Snow je branio politiku predsjednika Busha prema Pakistanu, ne komentirajući direktno Obamine primjedbe.

XS
SM
MD
LG