Linkovi

Veliki problemi u obnovi Iraka


Specijalna financijska komisija američke vlade je saopćila da iračka vlada ne može ili ne želi preuzeti veći broj objekata , izgradjenih američkim fondovima za rekonstrukciju, usprkos planovima da se ti objekti predaju Iračanima.Američki generalni inspektor za Irak je , govoreći pred senatskim odborom za pitanja budžeta, kazao da neki od tih objekata sada propadaju, dok se drugi vrlo loše održavaju - što vodi ka milijardama neiskorištenih dolara , odredjenih za infrastrukturu.

Sjedinjene Države su potrošile desetine milijuna dolara kako bi obnovile elektranu Dora u južnom predgradju Baghdada. Da radi, taj bi objekat mogao poboljšati stanje s napajenjm strujom danas u Iraku, za više od 7 posto. Specijalni generalni inspektor za rekonstrukciju Iraka, Stuart Bowen:

Stewart Bowen , generalni inspektor za rekonstrukciju Iraka :

Istina je da ta elektrana nije bila u pogonu ove godine. 90 miliona dolara je inevstirano da se osposobe njene dvije pogonske jedinice - samo jedna je počela s radom, 2004. u aprilu. No kada smo je predali Iračanima, ubrzo se pokvarila.

Gospodin Bowen kaže da je inženjerski korpus američke vojske ponovno preuzeo pogon, ponovno osposobio jednu od dvije jedinice, te će eletrana Dora biti u funkciji slijedeće nedjelje.

Za većinu od 44 milijarde dolara odredjene u budžetu za rekonstrukciju Iraka, odgovoran je inženjerski korpus. Na ovom njihovom snimku se vidi kako postavljaju cijevi za vodu, i kanalizaciju.Inženjerski zapovjednik kaže kako Iračani moraju biti trenirani da mogu održavati opremu, a da iračka vlada mora biti spremna da odvoji novac za to.

General Robert Van Antwerp , u intervjuu koji je dao prije objavljivanja saznanja generalnog inspektorijata, kaže da su njegovi oficiri sada fokusirani na već započete projekte:

General Robert Van Antwerp :

Sada im je u fokusu da završe projekte koje su započeli, i da ih predaju kvalitetne. No, želimo ih predati ljudima koji će biti sposobni da ih održavaju i paze.

Vojska je objavila fotografije nove podstanice za struju, novog doma zdravlja, i jednog objekta zapreradu vode - sve kompletirano ove godine. Medjutim, nije vjerovatno da ćeovi objekti doći u ruke Iračanima, sudeći prema riječima generalnog inspektora. On kaže da je tek djelić od dvije hiljade i sedamsto novih i obnovljenih objekata, do sada predat Iračanima.

Stewart Bowen , generalni inspektor za rekonstrukciju Iraka SOT:

Od aprila do juna prošle godine smo im predali nekoliko stotina projekata, vrijednih milione dolara. A onda je u julu iračko ministarstvo financija napustilo taj program.

Bowen je rekao Kongresu kako je američka uloga u rekonstrukciji gotovo završena, i da je sada na američkoj vladi da okonča proces obnove zemlje. Medjutim, naglasio je generalni inspektor, iračka ministarstva nisu bila u stanju potrošiti većinu budžeta za obnovu prošle godine. Ministarstvo nafte je u tome najgore: samo 2 posto budžeta je potrošilo na poboljšanje proizvodnje nafte, iako vlada i narod ovise uglavnom o prodaji nafte.

Stewart Bowen , generalni inspektor za rekonstrukciju Iraka SOT:

Imaju ogromne , netaknute resurse nafte i plina, i kada bi se to moglo uposliti i voditi na optimalan način, iz toga bi proistekao veliki napredak.

Generalni inspektor kaže da je ministartsvo nafte započelo neke važne projekte ove godine, pa bi moglo potrošiti pola od godišnjeg budžeta. Istodobno američki amabasador u Iraku nastoji dogovoriti s vladom u Baghdadu da počne preuzimati kontrolu nad onim što su Amerikanci završili.

XS
SM
MD
LG