Linkovi

Danas blizu 70  mrtvih u Iraku


Najmanje 50 osoba poginulo je danas u zapadnim dijelovima Badgada u napadu bombaša samoubice koji je izazvao eksploziju jednog tankera punog goriva na benzinskoj pumpi. Tom prilikom povrijedjeno je 60 osoba.

Nešto prije toga, u eksploziji automobila bombe ubijeno je najmanje 17 osoba, a povrijedjeno više od 30. A još jedna eksplozija automobila bombe je ubila još troje ljudi u Bagdadu.

A američka vojska saopštava da su iračke i koalicione snage otkrile masovnu grobnicu u provinciji Diyala, istočno od Bagdada. Žitelji kažu da se radi o 17 seljana medju kojima je bilo staraca i djece, koje je prošlog mjeseca ubila Al-Qaida.

Američke snage takodjer su objavile da su u jučerašnjim borbama poginula četiri američka vojnika.

U medjuvremenu je Saudijska Arabija saopcila da će poslati diplomatsku misiju u Irak da bi ustanovila da li postoje mogućnosti za ponovno otvaranje saudijske ambasade u Bagdadu. Ministar vanjskih poslova,Saud al-Faisal, takav potez je najavio tokom konferencije za novinare sa američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom odbrane Robertom Gatesom. Gospodin al-Faisal je takodjer istakao da Saudijska Arabija želi blisko suradjivati na poboljšanju sigurnosnog stanja u Iraku, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Condoleezza Rice je ove izjave nazvala važnim korakom.

Saudijski ministar je takodjer rekao da je šokiran nedavnom kritikom američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, Zalmaya Khalilzada koji je rekao da Sudijska arabija negativno utječe na stabilnost Iraka jer ne pruža podršku vladi premijera Malikija.

XS
SM
MD
LG