Linkovi

Drzavni sekretar Rice objavila pomoc egipatskoj vojsci od 13 milijardi dolara


Drzavni sekretar Condoleezza Rice je danas u Washingtonu, prije odlaska na Srednji istok objavila ponudjeni program vojne pomoći Egiptu u vrijednosti od 13 milijardi dolara, i paket pomoći Izraelu u vrijednosti od 30 milijardi dolara. Radi se o pomoći koja će biti data tokom narednih deset godina.

Državni Sekretar Condoleezza Rice i ministar odbrane Robert Gates će se u ljetovalištu Sharm al-Sheik u Egiptu sastati sa srednjeistočnim liderima i tražiti pomoć za stabilizaciju Iraka kako bi neutralisali negativne utjecaje Irana, Sirije, al-Qaide i libanske šiitske militantne grupe Hezbollah. Rice i Gates će se po tom u Džedi sastati sa Saudijskim predstavnicima.

Američki zvaničnici su u medjuvremenu saopćili da Washington radi i na dogovoru o prodaji oružja u vrijednosti više milijardi, Saudijskoj Arabiji i još nekim zemljama Zaljeva. Američki državni podsekretar Nick Burns je izjavio da je cilj prodaje američkog oružja tim zemljama dodatna mjera upozorenja i obrane od iranskog ekspanzionizma i buduće agresije.

XS
SM
MD
LG