Linkovi

Skandal potresa NBA ligu


Američka Nacionalna Asocijacija za košarku - NBA- je ovih dana u centru žanje zbog velikog skqandala izazvanog optužbama da su se sudije NBA-a uključile u kladjenje na utakmice na kojima su sudili. Istraga koju vodi FBI-ja nad sudijom-veteranom Tim Donaghy-jem je posebno potresla NBA ligu. Izvještaj novinara Glasa Amerike Mil Arcege

Navodi prema kojima se službeni košarkaški sudac Tim Donaghy kladio na ishod utakmice na kojima je sudio, dolaze kao veliko razočarenje ljubiteljima ovog popularnog sporta.Sportski komentator Stephen A . Smith kaže:

Stephen A. Smith, analitičar NBA-a:

To ljubiteljima šalje ovakvu poruku: ova igra koju pratite, uzbudjenje, neizvjesnost - sve to možete odbaciti, jer neko pokušava diktirati rezultat!

Federalna istraga se fokusira na najmanje 15 utakmica gdje je sudio Donaghy, nanačin koji je mogućno utjecao na rezultat utakmica. Na na brzinu sazvanoj novinskoj konferencijiglavni povjerenik NBA-a, David Stern, je skandal nazvao najgorim kojem je on svjedok u posljednjih 40 godina!

David Stern, , povjerenik NBA-a:

Ovo nije ništa drugo do čina izdaje, izdaje svetog povjerenja. Mislim da se radi o izolirano, pravom kriminalcu!

Izvori bliski istrazi kažu da je Donaghy i inače patio od ovisnosti o kockanju, i čak je povezan s organiziranim kriminalom, kako bi isplatio silne dugove. Stručnjaci kažu da nije ni malo teško za glavnog sudiju da direktno utječe na ishod utakmice. R.J. Bell , autor jedne sportske web kladionice, ukazuje na nešto što se primjećivalo kada je Doneghy sudio:

R.J.Bell, Pregame.com :

Prošle sezone u 15 utakmica na kojima je on sudio , uvijek je pobjedjivao onaj tim na koji je bilo mnogo više uloga, u smislu kladjenja i para. A šanse da se to dogodi tek pukim slučajem su jedan naprema 32. hiljade!

Sportski novinar Chris Broussard gore od ovoga bi bilo jedino ako je u skandal uključeno više sudija - a to se još ne zna:

Chris Broussard , sportski novinar:

AKo imate jednog ločeg zvaničnika u ligi, kao što u ovom slučaju izgleda, i to je već previše. To baca sjenku na cijelu sezonu. Ali, ako su u pitanju tri, četiri ili čak više, onda je to mnogo gore!

POvjerenik NBA-a, Stern, pokušava uvjeriti ljubitelje da liga čini sve što može da povrati kredibilitet. No, neki kažu da to neće biti lako. Od trenera, preko košarkaša, sve do publike - razočarenje je veliko.

Ljubitelj košarke 1:

Svaki puta kada pomislim na ovo, znam da ću buduće utakmice gledati sa sumnjom, je li cilj samo profit u džepove sudija!

Mladi ljubitelj, 2:

Može nekad biti faul, a sudija neće prozvati, jer hoće da taj tim pobijedi...

Tim Donaghy je dao ostavku 9 jula, nakon trineast sezona sudjenja na utakmicama.

###

XS
SM
MD
LG