Linkovi

State Department za sada odbija odnose s Teheranom na visem nivou


Sjedinjene američke države su odbile iransku sugestiju da se razgovori o bezbjednosnoj situaciji u Iraku održe na višem nivou.

Glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack je danas izjavio da razgovore na nivou ministara vanjskih poslova dvaju zemlja ne vidi u ovom trenutku. On je dodao da je diplomatski kanal u Iraku već uspostavljen preko ambasadora.

Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki izjavio je prethodno je Iran spreman razmotriti mogućnost održavanja razgovora o sigurnosti u Iraku sa predstavnicima Sjedinjenih država na višem nivou.

Najava ovakve mogućnosti uslijedila je nakon jučerašnjih razgovora ambasadora Sjedinjenih država i Irana u Iraku o poboljšanju sigurnosti. Tokom tog razgovora dvije strane su se saglasile da formiraju zajednički komitet koji bi pratio i usmjeravao napore na poboljšanju sigurnosti u Iraku, iako je došlo do žučne rasprave nakon što je američki ambasador Crocker iranskom ambasadoru rekao da se iranska podrška šiitkim militantima povećala od njihovog prethodnog sastanka u maju mjesecu.

XS
SM
MD
LG