Linkovi

Pitanja upucena predsjednickim kandidatima putem popularnog YouTube


Sinoć su demokratski kandidati za budućeg predsjednika Sjedinjenih država učestvovali u javnoj debati koja se prikazivala uživo, a pitanja su stizla iz cijelog svijeta putem interaktivne video stranice internet giganta GOOGLE-a, nazvane YouTube. Pitanja upućena osam kandidata su se odnosila na Irak, porez, globalno otopljavanje, istospolne brakove i situaciju u Darfuru. Radi se o prvoj takvoj interakciji poltičara - kandidata, i glasača.

Po pitanju Iraka senator Obama je rekao da je pitanje kako trupe povući iz Iraka trebalo postaviti prije nego je rat započet, što je bio udarac konkuretima Hillary Clinton i Johnu Edwardsu, jer su oboje svojevremeno glasali za invaziju

Iraka. Senatorica Clinton je dalje izložila da ne odobrava razgovore sa takozvanim odmetnutim zemljama, jer po njenim riječima takvi sastanci na visokom nivou se mogu zloupotrijebiti u propagandne svrhe. Globalno zagrijavanje je još jednom bilo vrlo vruće pitanje za koje su svi kandidati pokazali veliko interesovanje i odanost, medjutim do pravog zagrijavanja je došlo kada su na pitanje ko od kandidata je došao privatnim avionom : šest od osam kandidata odgovorili pozitivno. To je uključivalo i za sada najpopularnije Hillary Clinton, Barack Obamu i John Edwards-a.

U medjuvremenu, novo istraživanje javnog mnijenja koje su sproveli Washington Post i ABC News kaže da se 68% od ispitanih ne slaže sa politikom predsjednika Busha prema Iraku. 63% ne odobravaju ni način na koji se demokrati - koji su sada u većini u Kongresu, odnose prema ratu u Iraku. Više od polovine ispitanika kažu da podržavaju prijedlog zakona koji početak 2008. godine daje kao rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

XS
SM
MD
LG