Linkovi

Pitanje Kosova više nije na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, odluka je Ujedinjenih Naroda


Evropski i američki diplomati u Ujedinjenim Narodima su nacrt rezolucije za Kosovo odložili na policu - odlučivši da ne održe glasanje na koje je Rusija zaprijetila uložiti veto. Kako javlja novinarka Glasa Amerike u New Yorku, Victoria Cavaliere, diplomati u UN-u kažu da će se pitanje budućnosti Kosova sada rješavati izvan Vijeća Sigurnosti.

Zadnjim nacrtom rezolucije bi se dalo još 120 dana pregovora Beogradu i Kosovu , medjutim , kako je kazao francuski ambasador u UN-u Jean Marc de La Sabliere,postalo je nemoguće osigurati prolazak nove rezolucije u Vijeću, i stoga je odlučeno, uz žaljenje , da se rasprava o budućnosti Kosova prenese na tzv. kontakt-grupu. Medjutim, ostaje nejasno kako će se Kosovo transferirati sa statusa administracije UN-a na nešto drugo, bez rezolucije UN-a. Ambasador LaSabliere kaže da , ukoliko status Kosova ostane duže neriješen, postoji stvarni rizik da će se uništiti i napredak koji su UN postigli do sada na Kosovu.

Rusija je stavila do znanja da nije spremna podržati novu rezoluciju Vijeća kao ni uzdržati se prilikom glasanja o njoj, izjavio je popodne njen ambasador u UN Vitalij Curkin. "Na osnovu saopćenja koje ste culi - izgleda da su naši partneri u Vijeću i kosponzori rezolucije pozitivno reagirali na taj stav, tako da izgleda da cemo imati mogucnost da pokušamo da pokrenemo efikasne pregovore Beograda i Prištine", rekao je Curkin.

U Prištini je premijer Agim Čeku pozvao Parlament da jednoglasno proglasi neovisnost od Srbije 28 novembra.

XS
SM
MD
LG