Linkovi

UN pozvao vlade svijeta na oprez kada je u pitanju kvalitet hrane


Ujedinjeni Narodi su pozvali vlade svijeta da budu mnogo opreznije kada je u pitanju bezbjednost hrane. Svjetska zdravstvena organizacija, te UN-ova agencija za poljoprivredu, su izdale zajedničko saopćenje u kojem se upozorava da nagomilani problemi sa kvalitetom hrane, prvenstveno ugrožavaju zdravlje, uništavaju povjerenje potrošača, i škode medjunardnoj trgovini. UN-ove agencije su podsjetile na nedavno otkriće industrijskih kemikalija u hrani za stoku i piliće, te veterinarskih lijekova u hrani za gojenu ribu; oni su potom naglasili da je ključ problema u proizvodnjui hrane u nerazvijenim zemljama , i zemljama u razvoju, gdje su zakoni za kontrolu jako slabi, i često nepostojeći.

U medjuvremenu , kako je saopćila Bijela Kuća, odluceno je da ce ključni članovi američke vlade raditi na dokumentu kojim će se preporučiti mjere za osiguranje savršene kvalitete hrane, komponenti za hranu, i drugih proizvoda koji se uvoze u Ameriku, i to ne samo iz Kine.

Kineska je vlada, poznato je, nedavno priznalasvoje pronbleme s kvalitetom proizvoda. Prošlog mjeseca su strani novinari pozvani u jednu kinesku laboratoriju za sigurnost hrane - a nakon što je Amerika opozvala kontingente kineske ribe, i igračaka, kao i tona zatrovane hrane za kućne ljubimce. Stoga je lično predsjednik Bush , jučer u Bijeloj Kući, objavio formiranje radne grupe sačinjene od 12 članova njegovog kabineta, koji će se pozabaviti ovim problemom i iznaći mu rješenje.

PREDSJEDNIK BUSH:

Svijet se mijenja i kako bismo osigurali povrat povjerenja potrošača. bez prestanka ćemo revidirati praksu i procedure svega što se uvozi.

Kongres postavlja pitanje zašto je Agencija za hranu i lijekove propustila da 100-postotno osigura kvalitet uvezene hrane, od opozvane kineske ribe, preko vijetnamskih škampi, do nekog meksičkog povrća. William Hubbard, bivši zvaničnik Agencije za hranu i lijekove, je kazao pred jednim Kongresnim odborom da samo 450 inspektora mora pregledati oko 20 milijuna uvezenih proizvoda godišnje.

William Hubbard, Administracija za kontrolu hrane i lijekova:

Mislim da se približava kulminacija ovog problema, uz more uvezenih proizvoda, sve veću prijetnju kvaliteti hrane, a sve slabiju Agenciju za njenu kontrolu.

Članovi trgovinskog odbora Senata kažu da igračke iz Kine truju djecu, senatoirca Amy Klobuchar iz Minenesote:

Amy Klobuchar,senatorica iz Minnesote:

Evo, igračka Vozić Thomas, koja je opozvana. Ovo je igračka djece moje kolegice Tamare.

Senator Bill Nelson iz Floride:

Naravno, djeca stavljaju igračke u usta. A boja sadrži olovo. To vodi trovanju.

Panel vladinih inspektora je kazao Senatorima kako medjutim, nedostajei resursa i dovoljnih ovlaštenja, kako bi se identificirali opasni proizvodi i uklonili sa tržišta: Jedan zvaničnik Agencije za kontrolu je naglasio da inspektori ne mogu vršiti kontrolu u inozemstvu, dok se demokratski senator Mark Pryor upitao koliko je zbilja teško ući u trag kineskim proizvodima:

Senator Mark Pryor, Arkansas:

Kada se pokušava odrediti porijeklo zatrovanog ili sumnjivog proizvoda - recite mi kako to ide?

Murray Lumpkin iz Agencije za kontrolu kaže da to ovisi o puno stvari. .. Često se to svodi da se od uvoznika traži dobrovoljno davanje informacija, što je uvijek ograničene vrijednosti. Predstavnica grupe za zaštitu potrošača, Caroline Smith de Waal, kaže:

Caroline Smith de Waal, predstavnica grupe za zaštitu potrošača:

Ako Agencija nešto ne učini, uvoznik će zatajiti bilo šta, samo da proda proizvod.

Otkako je na čelu vladine Komisije za bezbjednost proizvoda Nancy Nord, sve 24 opozvane dječije igračke su bile iz Kine. Sve veći uvoz, naglašuje ona, stvalja veći teret na bolju kontrolu onog što se uvozi:

Nancu Nord, Komisija za bezbjednost proizvoda:

Da imamo više resursa, učinili bismo mnogo više.

Medjutim, Nordova nije zatražila veći budžet za svoju agenciju. A predsjednik Bush je u medjuvremenu naredio novo-formiranom panelu da raportira svakih 60 dana o novim koracima poduzetim u cilju bezbjednosti uvezenih proizvoda - ali sve to u okviru postojećih resursa.

XS
SM
MD
LG