Linkovi

Americka se ekonomija oporavlja nakon sporog pocetka godine


Broj američkih radnika koji se registriraju za državnu kompenzaciju na nezaposlenost - se smanjio prošle nedjelje. U današnjem izvještaju američkog ministarstva rada se prikazuje da je broj novo-otpuštenih radnika smanjen za osam hiljada u protekloj nedjelji, i sada iznosi 301 hiljadu radnika. Relativno niski nivo smanjenja broja radnih mjesta se smatra još jednim dokazom da je tržište rada prilično jako, usprkos nastavku problema prouzrokovanih tržištem nekretnina, i visokim cijenama benzina.

U medjuvremenu je i predsjedatelj američkih federalnih rezervi Ben Bernanke izjavio da se američka ekonomija oporavlja nakon sporog početka, ali da bi trebala brže rasti u drugoj polovini ove godine. On ipak upozorava da je inflacija i dalje glavna zabrinutost.

Gospodin Bernanke kaže da je vjerovatno da će američka ekonomija rasti umjerenim tempom ostatak godine i da bi se trebala vidjeti znatna poboljšanja u 2008-oj.

Bernanke:

Prema predviđanjima, rast za ovu godinu je oko četvrtinu procenta ispod prognoza datih u februaru. Razlika je uglavnom rezultat slabije u odnosu na očekivanu gradnju stambenih objekata ove godine, kaže Predsjedatelj američkih federalnih rezervi.

On za slabu prvu četvrtinu godine, okrivljuje veliki broj problema na tržištu nekretnina , upozorivši da bi višak novih kuća koje se ne prodaju, mogao negativno utjecati ekonomiju.

Smanjenje stambene gradnje, usljed neprodaje, će vjerovatno i dalje biti teret ekonomskom rastu u narednom periodu, iako bi se taj teret trebao smanjivati s vremenom, rekao je gospodin Bernanke i dodao da bi sporo tržište nekretninama mogalo oslabiti potrošnju i time dodatno oslabiti ekonomiju. Veće cijene hrane i energije bi također mogle dovesti do većih cijena robe i usluga, povećavajući i stopu inflacije. Za sada, ta stopa je nepromijenjena.

Mjesečna kretanja inflacije su podložna raznim faktorima, i neka nedavna poboljšanja bi također mogla biti rezultat tek prolaznih utjecaja. Međutim sa dugoročnim predviđanjima inflacije i cijena u budućnosti koje su njen rezultat - ulagači mogu očekivati da se cijene energije i drugih roba ujednače, da se pritisak na tržište rada i roba umjereno smanji, što bi generalno vodilo manjem smanjenju inflacije za ostatak ove godine ili tokom sljedeće godine, kaže gospodina Bernanke i i kaže da se radi i na reguliranju davanja zajmova. Naime, dugovanja i nemogućnosti isplate kredita dobijenog za kupovinu kuća, su ove godine porasli zbog jer su zajmodavci bez razlike davali velike kredite i onima koji nemaju uvjeta za otplatu.

XS
SM
MD
LG